...super biszkopt robiłam go juz kilka razy i nie ma takiej opcji żeby się nie udał. Przepis z bloga "Notatki Kulinarne". A tort na blogu pojawi się w sobotę...
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka,
nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do
ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
Marzena...proszku do pieczenia nie potrzeba, gwarantuję że biszkopt "wyjdzie" taki jak należy
OdpowiedzUsuńCzy ktoś próbował zrobić ten biszkopt w formie prostokątnej 24x40?
OdpowiedzUsuńOlusia ja czasem robię do ciast z kremem ale wtedy już nie przekrawam wychodzi mi wtedy ok 3-4cm blachę mam 25x36 mierzona na dole
OdpowiedzUsuńi co... podobno nie może się nie udać......mieszałam, mieszałam (czekałam, aż piekarnik się nagrzeje) i namieszałam, że nic nie wyrósł
OdpowiedzUsuńo matko!!! ja go muszę zrobić chociażby ze względu na to rzucanie :D ale czy on nie pęknie, nie rozleci się?
OdpowiedzUsuńMagda zrób polecam na pewno wyjdzie :))))
OdpowiedzUsuńHej. Właśnie trafiłem na Twojego bloga z wyszukiwarki Bing. Chyba zrezygnuje z google bo przez bing znajduje lepsze strony ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam biszkopt przekładany serkiem waniliowym z galaretka... najbardziej wszystkim smakował biszkopt:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKarolina...cieszę się że skorzystałaś z przepisu i ze smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze :) zdradź tajemnicę po co nim rzucać :) dosyć to enigmatyczne i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jaki wpływ na ciasto może mieć rzucanie i to z wys. 60 cm :))) no ale rzucę, żeby nie było :) a rośnie jak marzenie, równiutko jak stół
OdpowiedzUsuńAP...czasem jak pieczemy biszkopt to nie rośnie równo; środek się wybrzusza, i jak rzucimy nim to powinien być prosty :)
OdpowiedzUsuńbiszkopt wyszedł idealny! zawsze marzyłam o upieczeniu takiego równiutkiego biszkoptu, dotychczas zapadał mi się środek. Dziękuję za wspaniały przepis i polecam go innym :)
OdpowiedzUsuńAp...miło mi że wyszedł ok, dziekuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchoc nie mam daru do pieczenia to biszkopt wyszedl idealny, goscie byli zachwyceni i prosili o dokladke, przepis warty polecenia.
OdpowiedzUsuńEmill83...ciesze się że wyszedł :) dziękuje za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis. Piekę już po raz 7 ten biszkopt i zawsze wyszedł znakomity!! ;)
OdpowiedzUsuńFiga...ciesze się sie udaje i dziekuję za komentarz
OdpowiedzUsuńspodziewam sie gości wiec bedę piekła smietankowo jagodowy sernik i biszkopt tylko z barwnikiem w kolorze różowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Nigdy nie wychodził mi biszkopt a tu taka miła niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wszyscy się zachwycali. Lekko opadł, ale i tak wyrósł dosyć wysoko. Na następny raz może dodam odrobinę mniej cukru :) Jednak i tak polecam.
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie przepis, bo dobry biszkopt to podstawa wielu tortów :)
OdpowiedzUsuńdokładnie a ten biszkopt to pewniak, także polecam
OdpowiedzUsuń