sobota, 25 grudnia 2010

biszkopt rzucany

...super biszkopt robiłam go juz kilka razy i nie ma takiej opcji żeby się nie udał. Przepis z bloga "Notatki Kulinarne". A tort na blogu pojawi się w sobotę...




5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej




Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone ...

22 komentarze:

  1. Marzena...proszku do pieczenia nie potrzeba, gwarantuję że biszkopt "wyjdzie" taki jak należy

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś próbował zrobić ten biszkopt w formie prostokątnej 24x40?

    OdpowiedzUsuń
  3. Olusia ja czasem robię do ciast z kremem ale wtedy już nie przekrawam wychodzi mi wtedy ok 3-4cm blachę mam 25x36 mierzona na dole

    OdpowiedzUsuń
  4. i co... podobno nie może się nie udać......mieszałam, mieszałam (czekałam, aż piekarnik się nagrzeje) i namieszałam, że nic nie wyrósł

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko!!! ja go muszę zrobić chociażby ze względu na to rzucanie :D ale czy on nie pęknie, nie rozleci się?

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda zrób polecam na pewno wyjdzie :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej. Właśnie trafiłem na Twojego bloga z wyszukiwarki Bing. Chyba zrezygnuje z google bo przez bing znajduje lepsze strony ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. kkarolina9006195 marca 2013 10:55

    zrobiłam biszkopt przekładany serkiem waniliowym z galaretka... najbardziej wszystkim smakował biszkopt:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karolina...cieszę się że skorzystałaś z przepisu i ze smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie się piecze :) zdradź tajemnicę po co nim rzucać :) dosyć to enigmatyczne i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jaki wpływ na ciasto może mieć rzucanie i to z wys. 60 cm :))) no ale rzucę, żeby nie było :) a rośnie jak marzenie, równiutko jak stół

    OdpowiedzUsuń
  11. AP...czasem jak pieczemy biszkopt to nie rośnie równo; środek się wybrzusza, i jak rzucimy nim to powinien być prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. biszkopt wyszedł idealny! zawsze marzyłam o upieczeniu takiego równiutkiego biszkoptu, dotychczas zapadał mi się środek. Dziękuję za wspaniały przepis i polecam go innym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ap...miło mi że wyszedł ok, dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. choc nie mam daru do pieczenia to biszkopt wyszedl idealny, goscie byli zachwyceni i prosili o dokladke, przepis warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Emill83...ciesze się że wyszedł :) dziękuje za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziękuję za przepis. Piekę już po raz 7 ten biszkopt i zawsze wyszedł znakomity!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Figa...ciesze się sie udaje i dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  18. spodziewam sie gości wiec bedę piekła smietankowo jagodowy sernik i biszkopt tylko z barwnikiem w kolorze różowym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis. Nigdy nie wychodził mi biszkopt a tu taka miła niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam i wszyscy się zachwycali. Lekko opadł, ale i tak wyrósł dosyć wysoko. Na następny raz może dodam odrobinę mniej cukru :) Jednak i tak polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapiszę sobie przepis, bo dobry biszkopt to podstawa wielu tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dokładnie a ten biszkopt to pewniak, także polecam

    OdpowiedzUsuń