...szybki i smaczny pomysł na obiad, ja często powtarzam z kurczakiem, raz tez robiłam z rybą...
podwójna pierś z kurczaka
1 duży por
1 cytryna (otarta skórka)
2-3 łyżeczki curry
mała śmietana 18%lub 22%
pieprz , sól
piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na oleju, aż staną się białe, posypujemy jak ktoś chce vegetą, na to wsypujemy pokrojonego w talarki pora ( może być bardzo dużo) i starta skórkę z 1 cytryny. Ja wycisnęłam jeszcze sok z połowy cytryny, podlewamy troszkę wodą, ale nie za dużo. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy gaz - musi się poddusić. W trakcie duszenia całość posypujemy curry można dodać więcej niż w przepisie zależy jak kto lubi. Zalewamy śmietaną i jeszcze trochę dusimy. Podajemy z ryżem.
świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńPiegusku...ojj dziękuję a kolor rzeczywiście fajny:)
OdpowiedzUsuńPluskotko...mam nadzieję ze jeszcze spróbujesz;)
Degustatorko...dziękuję i polecam
Justynko...dzięki wielkie
o pycha!!!takie dania uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! No i niesamowicie proste w wykonaniu, a to duży plus:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :))
a to smaczne musi być!
OdpowiedzUsuńNatalia...wiec polecam może sie skusisz
OdpowiedzUsuńAniu...oo tak:) masz racje
Nobleva...zgadza sie jest:)
Fajny ten kurczak "na zielono" musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńmm, wyglada smacznie.
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie.
Mhmh.. piersi z kurczaka.. zjadłabym sobie ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo...polecam bo to smaczne danie;)
OdpowiedzUsuńFanka...dziękuję;)
Flusso... no kolorek fajny;) i całość smaczna
Uwielbiam takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńOh tak! kurczak,pory! mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Angelika...mnie ona bardzo smakuje;) również
OdpowiedzUsuńJudik...ja też;)
...pozdrawiam...
..a ta śmietanka to słodka ma być?:)
OdpowiedzUsuńPanna Nikt....ja dodaje kwaśną ale jeśli wolisz może być i słodka
OdpowiedzUsuńZrobiłem dzisiaj..
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam szybko się robi, zajęło mi to niespełna 25 minut
co prawda użyłem śmietany do deserów,ale efekt znakomity.
Pyszota:)
Marcin...cieszę się że smakowało, i dziekuję za komentarz
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dzisiaj ten przepis :) Dla odmiany podałam go z kuskusem zamiast ryżu :)
OdpowiedzUsuńPolecam dodać świeżą papryczkę chilli, całkowicie zmieloną, dodaje wyrazistości potrawie, naprawdę polecam!!! BTW bardzo fajny przepis i smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam bez skórki cytrynowej - jedynie z sokiem z cytryny i bez śmietany. Ze względu na dietę bez ryżu także i było pyszne :) Na pewno to danie na stałe zagości w moim jadłospisie!
OdpowiedzUsuń