...kiedyś jadłam pleśniaka ale mi nie smakował, ale skusiło mnie zdjęcie Agi i zrobiłam z truskawkami i.....tak mi zasmakowało to ciasto ze w tym tygodniu piekłam je już dwa raz...
2 szklanki mąki
0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
3 jajka
3/4 kostki masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 500g truskawek
Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. W tym czasie umyte osuszone truskawki przekroić na połówki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć truskawki, zetrzeć mniejszą część ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
Uwielbiam pleśniaka, sama jeszcze niegdy nie robiłam. Ale przeważnie jadłam z czymś kwaśnym. A z truskawkami prezentuje się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho.:)Rewelacyjnie wygląda.:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie z tymi truskaweczkami :-)pychotka :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam plesniaka parę razy, ale z truskawkami jeszcze nigdy:) wygląda wspaniale! Kusi mnie żeby wypróbować
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaka, choć nigdy nie piekłam go z truskawkami. Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńcudo! Muszę wypróbować takiej wariacji nt pleśniaka
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takiego ciacha. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDegustatorka...czas najwyższy nadrobić ;)))
OdpowiedzUsuńZauberi...szczerze polecam ;))
Natalia...ja już też go bardzo lubię :))
Antenka...dziekuję i polecam z truskawkami jest bardzo smaczny
Agattekh...dziękuję a wersję z truskawkami polecam ;)
Bronislawa...dziekuję :)))
KucharzyTrzech...to był też mój pierwszy pleśniak ;))
Ewo...:) ojj tak
To ciasto nie robilam wieki, a mam jeszcze czarne porzeczki zamrozone, ktore musze wykorzystac jeszcze przed wakacjami, wiec bedzie pewnie plesniak
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńzawsze jadłam z ciemnymi kwaskowatymi owocami, uwielbiam pleśniaka w wykonaniu mojej mamy, a ten truskawkowy będę musiała sama przygotować - wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńPleśniak uwielbiam, a z truskawkami jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńEwo...polecam z truskawkami ;))
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze.pl...polecam bo mnie bardzo smakował :))
Patrycjo...dziekuję ;))
blog: http://czeriwniblekit.blox.pl
dodano: 07 czerwca 2012 13:29
Małgorzato...ja też spróbuję z porzeczkami ale poczekam na świeże ;))
świetne!!! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńSylwia...polecam bo na prawdę jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, wg wszystkie ciasta z owocami lubię ;) ja do środkowej części (tej, którą trze się na owoce) dodaje kakao, wtedy jest takie bardziej kolorowe ;) pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubie:)
OdpowiedzUsuńSUPER !!! PYCHOTKA !!!
OdpowiedzUsuńWSZYSTKIM W DOMU SMAKOWAŁO !!!
ZARAZ GO PIEKĘ !!! POZDRAWIAM !!!
Wczoraj wieczorem upieklam pleśniaka z tego przepisu.Pierwsza polowa jeszcze na cieplo zniknela w pare minut a dzisiaj druga na zimno :-) wiec chyba nie musze nic wiecej dodawac :-) Plesniak rewelacja. Ja zapieklam spod podziurkowany widelcem(ok 10min) za a potem dopiero nalozylam truskawki...
OdpowiedzUsuńPati...cieszę się ze smakował i dziękuję za komentarz
OdpowiedzUsuńJest mega pyszny, polecam każdemu 😍
OdpowiedzUsuń