...pyszne dyniowe leniwe znalezione u Kasi. Choć nie lubię, a raczej nie lubiłam dyni to się na nie skusiłam tak ładnie wyglądały, i powoli się do niej przekonuję za sprawą takich przepisów...
50g twarogu
300g puree z dyni
1 jajko
1,5 szklanki maki + mąka do podsypywania
odrobina soli
kawałek masła
cukier do posypania
cynamon
puree z dyni
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odlewamy wodę i widelcem rozdrabniamy można także blenderem.
W misce rozgniatamy widelcem twaróg, na w miarę gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy make, odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli mocno się klei dosypujemy po odrobinie mąki. (Niektóre dynie są bardzo mokre i puree z nich będzie wodniste.)
W międzyczasie w dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy na dobrze posypany mąką blat. Odrywamy po kawałku, formujemy kluseczki. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 min od wypłynięcia na powierzchnie.
Ja podobnie jak Kasia wyławiałam łyżką cedzakową, dokładnie osączałam z wody i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem, na talerzu posypałam cukrem i cynamonem
źródło: "Lejdi of the house"
Ciekawe wykorzystanie dyni, jestem pod wrażeniem bo tez lubię to warzywo.
OdpowiedzUsuńZarabianie przez internet jest mozliwe.
OdpowiedzUsuńPrzekonaj sie
wielkie dzieki !!! :-))) sprobowalam, roboty tyle co nic, a pychotka
OdpowiedzUsuńNiestety brak dyni, przepis musi poczekać na realizacje do jesieni, ale apetyczne są. Przypomniały mi się babcine Kluski Docierane, sprawdźcie proste Zapraszam i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDynia jet do kupienia w marketach i dobrych warzywniakach nawet zimą. Tak więc zajadajmy te zdrowe warzywo.
OdpowiedzUsuńBlee, nie cierpię leniwych na słodko ! ; D No ale to moje zdanie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńAnia...polecam ;)
OdpowiedzUsuńCiumka...to już co kto lubi;)
Lekarz...no dokładnie
Janek...ależ mozna spotkać dynię ;) w warzywniakach czy na rynku
Ama...cieszę się ze smakowaly
Leszek...z pewnoscią
Ewa...ja dopiero sie przekonuję ale w takim wydaniu bardzo mi smakuje
Judik...dziekuje ;))
Adela lat 73+...hahah no to faktycznie jestes leniwa
Słodka Babeczka...polecam ;)
Dzin...ja tez !
ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńNie posiadam puree z dyni ,pozostaje mi tylko popatrzec i powzdychac
OdpowiedzUsuńNie lubie dyni
OdpowiedzUsuńA ja dynię uwielbiam, więc skuszę się z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze nie ma już teraz dyni, bo na pewno bym takie zrobiła, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńAgattekh...sa sa jeszcze są gdzieniegdzie ;)
OdpowiedzUsuńKarolina...polecam ;)
Leszek...ja kiedyś też
Lutka...można spotkać gdzieniegdzie dynie ;) i teraz
Degustatorka...dziekuję ;))
Dynia nadaje ładny kolor potrawom. Ja uwielbiam marynowaną.
OdpowiedzUsuńładne kwiatki Ci wyszły Izo!
Wyjątkowo piękne zdjęcia i świetny składniki. Mam ochotę takie zrobić już jutro na obiad
OdpowiedzUsuńNo te leniwe sa wspaniale. Jutro robie
OdpowiedzUsuńZa porcję takich leniwców to ja wszystko... :)
OdpowiedzUsuńlubie to :)
OdpowiedzUsuńJa jak na razie to z dyni robiłam zupę, ale Twoje kluseczki wyglądają zachęcająco, zwłaszcza że w formie kwiatków :)
OdpowiedzUsuńTo chyba i ja się przekonam do dyniowych leniwych :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że chciałam zrobić leniwe z dynią :)
OdpowiedzUsuń