...cytując za Gosią z bloga "Co do jedzenia" od której zaczerpnęłam przepis...perski chleb barbari charakteryzuje się tym, ze piecze go się w postaci owalnych placków, podłużnie naciętych i obficie posypanych sezamem. Ja sezamu akurat już nie miałam wiec posypałam czarnuszką i kuminem. Barbari polecam wszystkim robi się go szybko i wybornie smakuje...
450 mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 ml wody
25 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 rozmącone jajko
czarnuszka, kumin, sezam do posypania
Drożdże zalewamy, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Dodajemy cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy lekkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu ok 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chlebowe dzielimy na 5 kawałków; rozciągamy lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm. Nacinamy wzdłuż całego chleba, smarujemy jajkiem i posypujemy.
Barbari pieczemy w piekarniku nagrzanym na 250ºC (termoobieg) przez około 10-12 minut.
Świetny ten chlebek, zapisuję do wypróbowania! :-)
OdpowiedzUsuńO mamo...
OdpowiedzUsuńZe tez ja tak daleko...
:(
Ciekawie wygląda:) Pierwszy raz się z nim spotykam.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWow! Co ty opowiadasz! Chleb jest piękny! Cieszę się, że spodobał ci się ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda oryginalnie :) Z pewnością często będę go piekła. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńA z czym taki chlebek najlepiej się komponuje?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie www.dlacialaiducha.bloog.pl
Dla Ciała i Ducha...najlepszy z wszelkiego rodzaju gulaszami itp ze wszystkim co ma w sobie sos, nic tylko maczać i zajadać ;))
OdpowiedzUsuńPati...:) ja chodziłam do kuchni i co chwila sobie odrywałam ;)
Sylwia...polecam ;)
Gosiu...dziekuję ;) oj tak bardzo mi chlebek posmakował
Grazynko...polecam bo jest smaczny i szybki
Kamila...dziekuję ;)
Kasia...:) wyślę kurierem ;))
Judik...dziekuje i polecam
Wspaniałe na śniadanko
OdpowiedzUsuńTy to wiesz co tygrysy lubią najbardziej :) Wygląda rewelacyjnie ! Zapisuje i robię w przyszły weekend !
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis! Serdecznie zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym podała taki jako dodatek do curry!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, je się go oczami:)
OdpowiedzUsuńCiekawy bardzo. Lubię tego rodzaju pieczywo.
OdpowiedzUsuńOj dziewczyno Ty w ogóle nie próżnujesz, co chwila coś nowego :-)
OdpowiedzUsuńAgata...;) no jakoś tak ostatnio wyszło, robie poki mam wenę
OdpowiedzUsuńKarolina...ja też lubie takie chlebki
Marta...dziękuję ;)
Natalia...dokładnie wspaniale smakuje w takim maczanym sosie ;))
fashioncooking...oczywście że zajrzę, a chleb polecam
Jarku...polecam, daj znać czy smakował
Leo...na śniadanko tez ;)
Ja też zapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, można byłoby przygotować według 5 przemian, czyli brakuje smaku słonego i można trochę słodkiego oraz ostrego.
OdpowiedzUsuńJadam w Iranie. Jest pyszny ale tylko na swiezo. Musze wyprobowac przepis
OdpowiedzUsuń