środa, 21 sierpnia 2013

barbari - perski chleb...


...cytując za Gosią  z bloga "Co do jedzenia" od której zaczerpnęłam przepis...perski chleb barbari charakteryzuje się tym, ze piecze go się w postaci owalnych placków, podłużnie naciętych i obficie posypanych sezamem. Ja sezamu akurat już nie miałam wiec posypałam czarnuszką i kuminem. Barbari polecam wszystkim robi się go szybko i wybornie smakuje... 


450 mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 ml wody
25 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 rozmącone jajko
czarnuszka, kumin, sezam do posypania

Drożdże zalewamy, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Dodajemy cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy lekkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu ok 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto chlebowe dzielimy na 5 kawałków; rozciągamy lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm. Nacinamy wzdłuż całego chleba, smarujemy jajkiem i posypujemy.
Barbari pieczemy w piekarniku nagrzanym na 250ºC (termoobieg) przez około 10-12 minut.


20 komentarzy:

  1. Świetny ten chlebek, zapisuję do wypróbowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo...
    Ze tez ja tak daleko...
    :(

    OdpowiedzUsuń
  3. kamila.pychaciasta21 sierpnia 2013 20:59

    Ciekawie wygląda:) Pierwszy raz się z nim spotykam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Co ty opowiadasz! Chleb jest piękny! Cieszę się, że spodobał ci się ten przepis!

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda oryginalnie :) Z pewnością często będę go piekła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla Ciała i Ducha22 sierpnia 2013 23:57

    A z czym taki chlebek najlepiej się komponuje?

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie www.dlacialaiducha.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla Ciała i Ducha...najlepszy z wszelkiego rodzaju gulaszami itp ze wszystkim co ma w sobie sos, nic tylko maczać i zajadać ;))

    Pati...:) ja chodziłam do kuchni i co chwila sobie odrywałam ;)

    Sylwia...polecam ;)

    Gosiu...dziekuję ;) oj tak bardzo mi chlebek posmakował

    Grazynko...polecam bo jest smaczny i szybki

    Kamila...dziekuję ;)

    Kasia...:) wyślę kurierem ;))

    Judik...dziekuje i polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to wiesz co tygrysy lubią najbardziej :) Wygląda rewelacyjnie ! Zapisuje i robię w przyszły weekend !

    OdpowiedzUsuń
  12. fashioncooking.bloog.pl26 sierpnia 2013 00:32

    Koniecznie muszę wypróbować przepis! Serdecznie zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Natalia - Poezja Smaku26 sierpnia 2013 01:43

    Chętnie bym podała taki jako dodatek do curry!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie, je się go oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy bardzo. Lubię tego rodzaju pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj dziewczyno Ty w ogóle nie próżnujesz, co chwila coś nowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Agata...;) no jakoś tak ostatnio wyszło, robie poki mam wenę

    Karolina...ja też lubie takie chlebki

    Marta...dziękuję ;)

    Natalia...dokładnie wspaniale smakuje w takim maczanym sosie ;))

    fashioncooking...oczywście że zajrzę, a chleb polecam

    Jarku...polecam, daj znać czy smakował

    Leo...na śniadanko tez ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też zapisuję do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda wyśmienicie, można byłoby przygotować według 5 przemian, czyli brakuje smaku słonego i można trochę słodkiego oraz ostrego.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadam w Iranie. Jest pyszny ale tylko na swiezo. Musze wyprobowac przepis

    OdpowiedzUsuń