...bardzo lubię cytrynowe wypieki, a to ciasto takie właśnie jest i polecam zrobić od razu z podwójnej porcji bo znika bardzo szybko...
3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
otarta skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny
lukier
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki Ucieramy. Formę keksówkę 9x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie czas wydłużamy.
Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę, aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier; mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.
Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.
ciasto cytrynowe kiedyś udało mi sei zrobić chyba przepis ten sam i wyszło naprawdę pyszne :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, żółciutkie, puszyste, aż ślinka cieknie. Gdybym mogła porwałabym dość spory kawałek. Przejrzałam zaległe przepisy, jak zawsze same pyszności, pozdrawiam cieplutko :***
OdpowiedzUsuńNa wiosnę aż chce mi się takich orzeźwiających smaków!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak smakują, ale zdjęcie jest cudowne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto a zdjęcie pobudza wyobraźnię...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
CO ZA PIĘKNY KOLOR!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam jest pyszne zdecydowanie do powtórzenia.
OdpowiedzUsuńJestem podwójnie szczęśliwa bo mam nowy piekarnik i pierwszy raz udało mi się ciasto "babkowe"
Pozdrowiam
Ascii...cieszę się że smakowało, i dziekuję za komentarz.
OdpowiedzUsuńdziekuję za miłe słowa. Pozdrawiam wszystkich
Super takie ciacho, uwielbiam cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie i ładnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Bardzo dobry przepis, świetne zdjęcia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńA śmietana ma być słodka czy kwaśna??:)
OdpowiedzUsuńAle skąd ten kolor? Tzn, jak oprawić tę skórkę z cytryny???
OdpowiedzUsuńMariolka...skórkę z dobrze umytej cytryny ścieramy na tarce. A kolor no cóż mnie zazwyczaj wychodzą takie ciasta może to od swojskich jajek ;)
OdpowiedzUsuńWANDA Z WIELKOPOLSKI...ja zazwyczaj daje kwaśną bo taką mam w lodówce, jak nie mam to dorzucam jogurt.
aby ciasto mialo piekny żólty kolor ja dodaje mąke kukurydziana tak z 3 łyzki i jaja od podwórkowej kury , lecz musze przyznac iz ten kolor jest boski
OdpowiedzUsuńDziękuję :) teraz mogę się brać za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńU nas też zagościło to ciasto i na stałe wpisało się do słodkiego menu :) Bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńTak prezentuje się u nas:
http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-mocno-cytrynowe_30.html
cieszę się że smakowała ;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja Mama kiedyś robiła takie ciasto, tylko bez lukru. To bardzo miłe wspomnienie : )
OdpowiedzUsuń