wtorek, 11 marca 2014

ciasto mocno cytrynowe...

...bardzo lubię cytrynowe wypieki, a to ciasto takie właśnie jest i polecam zrobić od razu z podwójnej porcji bo znika bardzo szybko...



3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
otarta skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny

lukier
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą  masę i dodajemy pozostałe składniki Ucieramy. Formę keksówkę 9x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie czas wydłużamy.

Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę, aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier; mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.

Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do  samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.



21 komentarzy:

  1. ciasto cytrynowe kiedyś udało mi sei zrobić chyba przepis ten sam i wyszło naprawdę pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie, żółciutkie, puszyste, aż ślinka cieknie. Gdybym mogła porwałabym dość spory kawałek. Przejrzałam zaległe przepisy, jak zawsze same pyszności, pozdrawiam cieplutko :***

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wiosnę aż chce mi się takich orzeźwiających smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak smakują, ale zdjęcie jest cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto a zdjęcie pobudza wyobraźnię...
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. CO ZA PIĘKNY KOLOR!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam jest pyszne zdecydowanie do powtórzenia.
    Jestem podwójnie szczęśliwa bo mam nowy piekarnik i pierwszy raz udało mi się ciasto "babkowe"
    Pozdrowiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ascii...cieszę się że smakowało, i dziekuję za komentarz.


    dziekuję za miłe słowa. Pozdrawiam wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  9. Super takie ciacho, uwielbiam cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosto, smacznie i ładnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie! Bardzo dobry przepis, świetne zdjęcia :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. WANDA Z WIELKOPOLSKI28 marca 2014 11:05

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna??:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale skąd ten kolor? Tzn, jak oprawić tę skórkę z cytryny???

    OdpowiedzUsuń
  15. Mariolka...skórkę z dobrze umytej cytryny ścieramy na tarce. A kolor no cóż mnie zazwyczaj wychodzą takie ciasta może to od swojskich jajek ;)


    WANDA Z WIELKOPOLSKI...ja zazwyczaj daje kwaśną bo taką mam w lodówce, jak nie mam to dorzucam jogurt.

    OdpowiedzUsuń
  16. aby ciasto mialo piekny żólty kolor ja dodaje mąke kukurydziana tak z 3 łyzki i jaja od podwórkowej kury , lecz musze przyznac iz ten kolor jest boski

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję :) teraz mogę się brać za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U nas też zagościło to ciasto i na stałe wpisało się do słodkiego menu :) Bardzo smaczne!
    Tak prezentuje się u nas:

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-mocno-cytrynowe_30.html

    OdpowiedzUsuń
  19. cieszę się że smakowała ;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja Mama kiedyś robiła takie ciasto, tylko bez lukru. To bardzo miłe wspomnienie : )

    OdpowiedzUsuń