...kolejne pyszne ciasto od Justyny z bloga "Moje ciacho" Puszysty biszkopt z lekkim nie za słodkim cytrynowo-kokosowym kremem. Przepis na dużą blachę 25x36cm.
moje zmiany:
*do biszkoptu nie dodawałam proszku do pieczenia
*kefir zastąpiłam jogurtem naturalnym
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.
masa:
200 g wiórków kokosowych
1 duży (400ml) jogurt naturalny
0,5 litra śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
9 łyżek cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
1 duży (400ml) jogurt naturalny
0,5 litra śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
9 łyżek cukru pudru
wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.
Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.
Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Na spód ciasta rozlewamy większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńLekkie, delikatne, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCiatso jak lekka chmurka!
OdpowiedzUsuńPyzsnie się prezentuje.
Cudownie leciutkie, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudowne ,muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńO rany jak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńswietne ciasto i pieknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńAle ładne :) Eleganckie i delikatne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, to ciasto idealne dla mnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam piec i patrzeć jak moje dzieciaki potem się zajadają :) tego przepisu jeszcze nie próbowałam ale będę musiała im coś takiego przyrządzić bo będzie to coś nowego :) Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Wygląda na bardzo lekkie, na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! Citrus z kokosen to super kombo! Przepis miesiąca w maju ogłoszony. Lubisz piec kruche ciasta to zapraszam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
Wspaniale wygląda, tak lekko i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńLekkie ciasto, apetyczne foto. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za tak słodką inspirację.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. A na jaką blaszkę te proporcje?
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie,proszę podać wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńjuz dopisuję ale i tu odpowiem duża blacha 25x36cm
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje .Ale biszkopt bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńnie potrzeba proszku, ale jak sie Pani obawia mozna dodac łyzeczkę
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńile cukry potrzeba do masy kokosowej?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie...Tylko ja nie lubie smaku cytrynowego w wypiekach-jaka inna galaretka by tu pasowała?
OdpowiedzUsuńMożna dodac wedle smaku, ja jakbym miała zmienić dałabym truskawkowa lub malinowa
OdpowiedzUsuń9 lyzek cukru pudru jak w przepisie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńa ile czekasz żeby ta galaretka stężała?:) bo pisze w przepisie że najpierw na 30 minut zalać wiórki, to galaretka stężeje w 30 minut?;) proszę o szybciutką odpowiedź bo biszkopt już upieczony:)
OdpowiedzUsuńgalaretka musi mniej wiece3j taka jak gęsta śmietana. Ja wstawiam zazwyczaj do lodówki i tak zaglądam az zacznie tężeć, a jeszcze dodam że wiórki mogą dłużej stac zalane jogurtem. JAk zrobisz daj znac jak smakowało
OdpowiedzUsuńJak wygląda puszyście. Iza widzę, że u Ciebie ciągłe zmiany na blogu.
OdpowiedzUsuńAnielskie ciasto!
OdpowiedzUsuńLeciutkie , pyszne:)
OdpowiedzUsuńbossskie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i musi tak smakować.
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszło, znów mam smaka na nie, jak patrzę na Twoje zdjęcia. Na lato idealne do kawy, pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńOno tak wygląda jakby cicho szeptało, nie ociągaj się, tylko weź mnie, :)
OdpowiedzUsuńWitam jakie są wymiary blaszki na biszkopt? pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńblacha o wymiarach 25x36cm.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOk , dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen biszkopt bez proszku do pieczenia - ciekawy. Z braku kremówki daję serek homogenizowany i wyszło nieźle. Dziękuję za prosty przepis, ale proszę zmień w nim zwrot: rozlewamy większą połowę masy. Połowy są równe, części - nie.
OdpowiedzUsuńCieszę się ze smakowało. Masz rację z tymi częściami; poprawiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione, jest bardzo dobre .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam:) Rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńSuper blog ;) Powodzenia ;) Będę zaglądać regularnie.
OdpowiedzUsuńPS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/
Świetne ciasto. Wygląda jakby było lekkie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńA moge dac zwykla smietane zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńtak , można dać śmietanę
OdpowiedzUsuńO tak ! Zjadłabym to ciasto. I jak tylko zniknie kawowe zabieram się za nie:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, robiłam w wersji malinowej ale teraz wypróbuję cytrynowe. Polecam każdemu :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń