...taki tort robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. W tym roku też był robiony tydzień po tygodniu i zdjęcia też robione na szybko. Polecam bo jest lekki, delikatny po prostu pyszny!!! Przepis taki kombinowany z kilku biszkopt to biszkopt genueński - który bardzo polecam, krem z tarty truskawkowej z dodatkiem wiórek i truskawek. I to nasączenie z mlekiem pierwszy raz takie zrobiłam ale nie ostatni, ciasto tak nasączone jest takie jakby aksamitne...
biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła
krem kokosowy:
250g serka mascarpone
500 ml słodkiej śmietany 30%
50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
wiórki kokosowe ok szklanki
truskawki
nasączenie:
100 ml mleka
100 ml mleka kokosowego
100 ml malibu
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie.
Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
Schłodzoną śmietanę należy ubić. Do mascarpone dodać i cukier dobrze wymieszać mikserem,
następnie dodać wiórki kokosowe. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i smarujemy kremem. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Wspaniały tort. Truskawki i kokose...mniam:)
OdpowiedzUsuńWytłumacz mi dlaczego najbardziej kaloryczne rzeczy są najpyszniejsze.. ;cc Niebo w ustach! Pożeram je oczami
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie po prostu :-) A czy jakiś inny krem do tego biszkoptu mogłabyś polecić:-) ja nie przepadam za wiórkami kokosowymi:-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie !:)
OdpowiedzUsuńDziekuje, Nie musisz dodawać kokosy, sama bita śmietana z mascarpone tez wyśmienicie smakuje
OdpowiedzUsuńmniam pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to mleczne nasączenie. Koniecznie muszę je wypróbować, gdy upiekę jakiś biszkopt. Myślisz, że bez malibu też by było dobre? Nie mogę dodawać alkoholu ze względu na dzieci (choć opcja, że sama zjem całe takie ciasto, nie dzieląc się z dziećmi bardzo mnie kusi;)).
OdpowiedzUsuńtak można bez alkoholu, czasem tak własnie nasączam :)
OdpowiedzUsuńImponujący :) Świetne smaki!
OdpowiedzUsuńWspaniały ten torcik. Wygląda tak z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńCudowny tort, taki lekki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawkowy czas... uwielbiam kontrast bieli i czerwieni truskawek!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo lekko i puszyście, zapisuję przepis do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony z bita śmietaną i kokosem ;-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten torcik ;))) Powiedz mi tylko,czy truskawki przekrajałaś i kładłaś na każdy placek pod masę? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
OdpowiedzUsuńtak przekrawałam każdą truskawkę tak mniej więcej na 3 części żeby potem lepiej było kroić tort, A układałam na masie ;)
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Taki w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńTego typu torty lubię najbardziej. Chociaż przyznam, że chyba kokosa nie dodawałam, a musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńTort wygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny! <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nie robię takich rzeczy tylko dlatego, że u mnie nikt poza mną nie lubi kokosów.
OdpowiedzUsuńIzuniu a o jakiej średnicy muszę mieć tortownicę? Jutro zabieram się za pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńja piekłam w tortownicy o średnicy 22cm wtedy spokojnie na 3 części da sie przekroić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńp.s jak zrobisz daj znać czy smakował ;)
Oki dam znać :-)
OdpowiedzUsuńIzuniu tort rewelacja:-) biszkopt mięciutki, krem lekki i puszysty no po prostu" niebo w gębie":-) tylko robiłam bez malibu ze względu na dzieciaki:-) i dałam mniej wiórek:-) bajka :-)
OdpowiedzUsuńto cieszę się że smakował ;)
OdpowiedzUsuńtydzień temu robiłam ale bez kokosa bo tak jak u Pani nie każdy lubi i wyszedł suuper pyszny :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował:) i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń