...ciasto
z oryginalnym kremem; bo z dodatkiem bułek kajzerek. Ciasto nie jest za
słodkie i w sumie gdyby nie wiórki kokosowe było by bardzo neutralne w
smaku. Polecam!
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
2-3 bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
200 g masła
nasączenie:
2 łyżki esencji waniliowej
1 szklanki wody
dodatkowo:
słoik dżemu z czerwonej porzeczki
3–4 łyżki wiórków kokosowych
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Następnie mieszając łyżką dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 25 x 34 cm. Pieczemy 170 st ok 30 – 35 min. Studzimy.
krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.
biszkopt przekrawamy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy, smarujemy cienko dżemem. Wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi ( wiórki można uprażyć na patelni , ale ja takich nie lubię i posypałam takimi prosto z paczki.
Bardzo intrygujące ciasto z uwagi na krem z kajzerek, ale jeśli polecasz to na pewno dobre :)
OdpowiedzUsuńZadziwiłaś mnie tym kremem!
OdpowiedzUsuńWow kajzerek w kremie jeszcze nie widziałam, ciekawy pomysł :> A ciasto wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis!
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto, wieki nie robiłam, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :-) częstuję się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńUmiesz kusić:)
OdpowiedzUsuńwygląda delikatnie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, jeszcze nie robiłam, ale mam na nie wielką ochotę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Mam na nie wielki apetyt :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :0 musi być nieziemsko pyszne <3
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysl te kajzerki. Bardzo eleganckie ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)zaintrygowały mnie te kajzerki :-)
OdpowiedzUsuńMoi domownicy wprost ubóstwiają to ciacho!
OdpowiedzUsuńAle urocze ciasto! Wygląda tak delikatnie i pysznie
OdpowiedzUsuńJak nasaczyc biszkopt będę robić to pierwszy raz. Dziękuję za pomoc
OdpowiedzUsuńja smaruję pędzelkiem silikonowym łyżką polewam z mikstury w/g przepisu
Usuń