piątek, 9 marca 2018

pasztet z kurczaka



...bardzo smaczny domowy pasztet; radzę zrobić  od razu z podwójnej porcji bo podane składniki wystarczają na jedną keksówkę. Ja całość mieliłam raz; można zmielić dwa razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy...






4 udka z kurczaka
25dag pieczarek
1 średnia marchewka
2 małe cebule
duży ząbek czosnku
1 kajzerka
1 jajko
1/4 kostki masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz



Udka podsmażamy a następnie razem z pieczarkami, marchewką i cebulą dusimy aż mięso będzie miękkie. Kiedy mięso lekko przestygnie oddzielamy od kości.

W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę.

Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić dwa razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone masło i całe jajko.

Masę wyrabiamy, dodając do smaku sol, pieprz, gałkę muszkatołową. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.

21 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny pasztecik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja na zbliżające się święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pasztet z dodatkiem pieczarek. Twoja propozycje prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, bardzo lubię pasztety ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przygotuję taki pasztet na Wielkanoc. Wygląda bardzo apetycznie, a do tego jest mniej tłusty niż pasztet klasyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, a ja kocham pieczone pasztety a ty kusisz oj kusisz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ufff...
    Apetycznie!
    Moje smaki - aż trudno uierzyć, że domowego z mięsem jeszcze nigdy nie robiłam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasztet wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pajdą świeżego chleba... super. :)
    Iza - dzięki za dodatek rzeżchy, właśnie mi przypomniałaś, że muszę ją posiać. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje, na kanapki idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię domowe pasztety :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne zdjęcia na blogu widzę i pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, uwielbiam domowe pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam domowe pasztety:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym owszem, choć taki bezmięsny pasowałby mi teraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń