niedziela, 16 marca 2025

cytrynowiec

 ...cytrynowiec to lekkie orzeźwiające ciasto biszkoptowe z kremem mocno cytrynowym i bitą śmietaną; do bitej śmietany można dodać dodatkowo trochę cukru. W sam raz do kawki mnie zniknęło błyskawicznie...




biszkopt:
4 jajka
100g cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

krem cytrynowy:
500ml wody
150g cukru
2 budynie śmietankowe sok i skórka otarta z 2 cytryn
kostka masła

bita śmietana
500ml śmietany 30%
galaretka cytrynowa rozrobiona w 1 szkl wody

dodatkowo:
galareta cytrynowa
1 cytryna





białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki. Piec ok. 30-35 min w 170st

wodę z sokiem zagotować (pozostawiając pół szklanki aby rozrobić proszek budyniowy) i ugotować budyń. Po całkowitym wystygnięciu zmiksować z masłem.

rozupścić galaretkę w jednej szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Można też całość trochę posłodzić jak ktoś chce.

dodatkową galaretkę rozpuścić w 2 szkl wody.

Biszkopt nasączmy sokiem wyciśniętym z cytryny  wymieszanym z przegotowaną wodą. na biszkopt wykładamy krem cytrynowy. Na krem bitą śmietaną na sam wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki

8 komentarzy:

  1. Nie dziwię się że zniknęło błyskawicznie ;) Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Zapisuję sobie przepis. Miłego dnia ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Izuniu, piekłam "cytrynowca", ale nieco inaczej. Niemniej Twój przepis zapisuję, bo także wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne i niezwykle delikatne ciasto. Wygląda wspaniale! 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale ciasto o każdej porze roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) lubię cytrusowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak dobre ciasto do kawy :) Nic dziwnego, że zniknęło błyskawicznie! Prezentuje się pysznie i na pewno takie też było :)

    OdpowiedzUsuń