czwartek, 17 lipca 2008

Sernik marmurkowy

 ....miał być marmurkowy ,ale gdy już ciasto było w tortownicy wyłączyli na 2 godz. prąd ,a potem zapomniałam patyczkiem przemieszać. W smaku jest bardzo dobry, i szybko się go robi. Przepis pochodzi z książeczki "Serniki" dodatku do majowego nr Poradnika Domowego. Ciasto robiłam w tortownicy.


 


 



 


 


Masa serowa:


40 dag sera białego( ja dałam 0,5kg),
zapach waniliowy( ja dałam sok z połowy cytryny)
3/4 szkl cukru,
2 jajka

Zrobić masę serową ubijając mikserem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji

Ciasto:

20 dag gorzkiej czekolady,
20 dag masła,
3 jaja,
1 szkl cukru
1 szkl mąki.

Pokruszoną czekoladę i masło włożyć do rondelka i rozpuścić ,cały czas mieszając. W misce ubić całe jajka z cukrem na gładką masę, dodać sos czekoladowy, dokładnie wymieszać, wsypać mąkę i znów dokładnie wymieszać. Wylać 3/4 ciasta czekoladowego do formy, na wierzchu rozsmarować masę serową, a na nią wyłożyć pozostałe ciasto, patyczkiem przemieszać lekko, żeby powstał marmurkowy wzór. Piec 35-40 min w nagrzanym piekarniku w 180 C

 

4 komentarze:

  1. Znów pytanie w jak dużej tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  2. :) tortownica o średnicy 24m.
    p.s Dziekuje za pytanie postaram sie uzupełnić wszystkie prze[isy o wymiary blach, bo sama czesto tez sie zastanawiam jakiej blachy użyć :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm ja to bym jeszcze dodała 1 łyżeczkę proszku do pieczenia...nie wychodzi taki zakalec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. można dodać ale to już nie będzie brownie; czyli ciężkie i właśnie zakalcowate..;):)

    OdpowiedzUsuń