niedziela, 13 września 2009

sernik z serka wiejskiego.....

...już kiedyś robiłam serniczek. Wczoraj znów zrobiłam i dziś co chwila sobie kroję kawałeczek. Ja użyłam troszkę więcej sera oryginalny przepis tutaj. Napisze o tym serniku tylko jedno słowo PYCHA!!!!

 

 

 

 

Składniki na spód:


250 g herbatników
125 g masła, rozpuszczonego
Łyżeczka cynamonu

Ciastka pokruszyć blenderem lub rozgnieść wałkiem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na masę serową:


2 serki wiejskie (cottage cheese)
400 g serka śmietankowego
starta skórka z jednej cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)

Serek wiejski zmiksować blenderem na gładka masę. Połączyć z serkiem śmietankowym, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód (masa jest rzadka, ale taka ma być).Piec przez 1 godzinę 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Ja tak jak było w oryginale przykryłam folią od góry, wtedy sernik pozostanie biały na wierzchu. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc

11 komentarzy:

  1. Jaki puszysty, wygląda baaaardzo apetycznie:) Widzę, że szał na serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj serniki to ja uwielbiam... w zeszłym tyg miał być ale zrobiłam Michałka..;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo puszysty i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Nie znałam tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli dodałabym do masy serowej wiśnie, to jak myślicie, wyszłoby? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiśnie moim zdaniem opadną na spód bo sernik zaraz po upieczeniu jest dość "luźny"

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis:) podoba mi sie glownie dlatego ze nie mam dostepu do twarogu :( mam tylko pytanie ile dokladnie ma byc tego serka wiejskiego w gramach? ja mam tu takie po 400g. pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Karolina...ten 400g bedzie ok bo ja daję dwa a w zalezności jakiej są firmy mają od 180 do 200g

    OdpowiedzUsuń
  10. dziekuje za odp:) dzisiaj zamierzam zrobic ciasto czarno - biale, mam nadzieje ze wyjdzie takie jak na zdjeciu :) w ogole super blog, fajne przepisy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Karolina...;)) dziekuję za miłe slowa i daj znać jak wyszło ciasto :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń