piątek, 11 września 2009

zupa z maślanki

 ...zupa jest świetna, lekka, kremowa....można ją zagęścić mąką choć nie trzeba to już jak kto lubi...





1 l maślanki (u mnie tym razem zsiadłe mleko)
200 ml śmietany
400 ml wody
6 ziemniaków
2 łyżki mąki
1 kostka jarzynowa
koperek
sól, pieprz
dla każdej osoby po jajku


Wodę ugotujemy z ziemniaczkami i kostką; odkładamy kilka ziemniaków a resztę miksujemy. Dodajemy mąkę, śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy maślankę i gotujemy na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min. Posypujemy koperkiem, solimy, pieprzymy..;). Na talerzu układamy ziemniaki jajka i nalewamy zupkę.....

2 komentarze:

  1. Już sobie zanotowałam ten przepis; jest świetny jak dla mnie:) Dzięki:s

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zamiast jaj do gotowania dodaję troszkę ryżu

    OdpowiedzUsuń