...zupa jest świetna, lekka, kremowa....można ją zagęścić mąką choć nie trzeba to już jak kto lubi...
1 l maślanki (u mnie tym razem zsiadłe mleko)
200 ml śmietany
400 ml wody
6 ziemniaków
2 łyżki mąki
1 kostka jarzynowa
koperek
sól, pieprz
dla każdej osoby po jajku
Wodę ugotujemy z ziemniaczkami i kostką; odkładamy kilka ziemniaków a resztę miksujemy. Dodajemy mąkę, śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy maślankę i gotujemy na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min. Posypujemy koperkiem, solimy, pieprzymy..;). Na talerzu układamy ziemniaki jajka i nalewamy zupkę.....
Już sobie zanotowałam ten przepis; jest świetny jak dla mnie:) Dzięki:s
OdpowiedzUsuńja zamiast jaj do gotowania dodaję troszkę ryżu
OdpowiedzUsuń