...już kiedyś robiłam serniczek. Wczoraj znów zrobiłam i dziś co chwila sobie kroję kawałeczek. Ja użyłam troszkę więcej sera oryginalny przepis tutaj. Napisze o tym serniku tylko jedno słowo PYCHA!!!!
Składniki na spód:
250 g herbatników
125 g masła, rozpuszczonego
Łyżeczka cynamonu
Ciastka pokruszyć blenderem lub rozgnieść wałkiem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę serową:
2 serki wiejskie (cottage cheese)
400 g serka śmietankowego
starta skórka z jednej cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)
Serek wiejski zmiksować blenderem na gładka masę. Połączyć z serkiem śmietankowym, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód (masa jest rzadka, ale taka ma być).Piec przez 1 godzinę 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Ja tak jak było w oryginale przykryłam folią od góry, wtedy sernik pozostanie biały na wierzchu. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc
Jaki puszysty, wygląda baaaardzo apetycznie:) Widzę, że szał na serniki:)
OdpowiedzUsuńojj serniki to ja uwielbiam... w zeszłym tyg miał być ale zrobiłam Michałka..;):)
OdpowiedzUsuńBaardzo puszysty i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Nie znałam tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńjeśli dodałabym do masy serowej wiśnie, to jak myślicie, wyszłoby? ;-)
OdpowiedzUsuńwiśnie moim zdaniem opadną na spód bo sernik zaraz po upieczeniu jest dość "luźny"
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) podoba mi sie glownie dlatego ze nie mam dostepu do twarogu :( mam tylko pytanie ile dokladnie ma byc tego serka wiejskiego w gramach? ja mam tu takie po 400g. pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńKarolina...ten 400g bedzie ok bo ja daję dwa a w zalezności jakiej są firmy mają od 180 do 200g
OdpowiedzUsuńdziekuje za odp:) dzisiaj zamierzam zrobic ciasto czarno - biale, mam nadzieje ze wyjdzie takie jak na zdjeciu :) w ogole super blog, fajne przepisy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolina...;)) dziekuję za miłe slowa i daj znać jak wyszło ciasto :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń