poniedziałek, 5 października 2009

sernik z pianką

sernik-z-pianka (700x525)
...jeden z moich ulubionych, zawsze wychodzi nie ma innej opcji. Jest bardzo delikatny wprost rozpływa się w ustach.  Przepis na dużą blachę 24x36cm...



ciasto:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg sera
1 szklanka cukru
2 całe jajka
4 żółtka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka

pianka:
4 białka
3/4 szkl cukru
1 kisiel (u mnie truskawkowy)

.

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę

masa serowa: do sera dodajemy po kolei wszystkie składniki dokładnie mieszając na samym końcu olej i mleko. masa serowa jest bardzo rzadka ale właśnie taka ma być. Wylewamy ją na ciasto. Pieczemy 50-55 minut w 170 st.

pianka: z białek ubijamy sztywna pianę dodając cukier i  kisiel. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do piekarnika.

25 komentarzy:

  1. O! Tego sernika nie znałam! Fajnie wygląda z tą pianką.
    Skoro zawsze wychodzi, to spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten sernik.. bardzo prosto sie robi.. i jest wysmienity..
    Ja z bialek, ktore zostana po odzieleniu zoltek, robie piane, dodaje wiorki kokosowe i tym polewam pod koniec pieczenia..

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudna różowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażynko zrób polecam... ja zawsze robię ten sernik kiedy muszę być pewna, że wszystko się uda...
    Lacrima... ja robię taką piankę z wiórkami do innego ciasta ale zrobię też do tego sernika..;)
    miętówko ja zawsze robię różową znam osoby co dodaja cytrynowy lub brzoskwiniowy kisiel ale mnie się tak najbardziej podoba..;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka cudowna,różowa pianeczka

    OdpowiedzUsuń
  6. serniczek palce lizac ,ale ja robie go bez spodu za duzo calori hhhiii polecam paluszki lizac

    OdpowiedzUsuń
  7. a proporcje na jak dużą blaszkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Viola...wymiar blachy: 35x25 cm

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze raz pytam jak duza blaszka do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Viola...;) napisałam ze 35 x 25 cm

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik wygląda pysznieeeeeee dziekuję pozdro

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik wygląda pysznie na pewno zrobię na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mała...daj znac czy smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mama i córka w kuchni19 października 2013 22:44

    Dzis upiekłam.PYCHOTA!!!
    Dodałam 1,5 szkl mleka do masy serowej ,poniewaz piekłam w tortownicy 25cm.
    Polecam przepis, bardzo delikatny sernik a ten spod jest tak dobry...echh .
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mama i córka w kuchni...miło mi że skorzystałas z przepisu i cieszę się że smakował to jeden z moich ulubionych :)) Dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiego sera używasz? "Z wiaderka" czy z kostki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ela...do tego sernika używam z wiaderka, najczęsciej kupuję dwa te po 500g w biedronce

    OdpowiedzUsuń
  18. Izo, czy możesz zdradzić jak poznać czy sernik jest upieczony. Wydaje mi się, że mój trzymałam zbyt długo (do suchego patyczka)i spiekł mi się spód. Jak poznać, w którym momencie wylać na niego piankę?

    OdpowiedzUsuń
  19. Asiu...ja tak mniej wiecej wylewam piankę po okolo 40-45 minutach jak wierzch jest ścięty ja nie lubie wypieczonych ciast i wyłaczam wtedy na te 10 min dolną grzałkę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ta pianka nie bédzie za słodka.Ja mam przepis szarlotki z pianką i tam dodaje się pół szkl. cukru.Dla mnie za słodka .Myślę,że wystarczy 1\4.Któregoś razu zapomniałam cukru i była idealna szarlotka.Nie wiem jak jest z sernikiem.

    OdpowiedzUsuń
  22. jakoś bardzo słodka ona nie jest , dla mnie jest taka akurat; ale to już jak kto lubi można oczywiście dodać mniej cukru

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny po drezdeńskim sernik z Twojej kolekcji, który upiekłam. Jest przepyszny, masz rewelacyjne przepisy, myślę, że jeszcze nie raz skorzystam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. oo cieszę się że smakował to jest jeden z moich ulubionych serników. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń