...jeden z moich ulubionych, zawsze wychodzi nie ma innej opcji. Jest bardzo delikatny wprost rozpływa się w ustach. Przepis na dużą blachę 24x36cm...
ciasto:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera
1 szklanka cukru
2 całe jajka
4 żółtka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka
pianka:
4 białka
3/4 szkl cukru
1 kisiel (u mnie truskawkowy)
.
ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę
masa serowa: do sera dodajemy po kolei wszystkie składniki dokładnie mieszając na samym końcu olej i mleko. masa serowa jest bardzo rzadka ale właśnie taka ma być. Wylewamy ją na ciasto. Pieczemy 50-55 minut w 170 st.
pianka: z białek ubijamy sztywna pianę dodając cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do piekarnika.
O! Tego sernika nie znałam! Fajnie wygląda z tą pianką.
OdpowiedzUsuńSkoro zawsze wychodzi, to spróbuję :)
Uwielbiam ten sernik.. bardzo prosto sie robi.. i jest wysmienity..
OdpowiedzUsuńJa z bialek, ktore zostana po odzieleniu zoltek, robie piane, dodaje wiorki kokosowe i tym polewam pod koniec pieczenia..
ale cudna różowa pianka :)
OdpowiedzUsuńGrażynko zrób polecam... ja zawsze robię ten sernik kiedy muszę być pewna, że wszystko się uda...
OdpowiedzUsuńLacrima... ja robię taką piankę z wiórkami do innego ciasta ale zrobię też do tego sernika..;)
miętówko ja zawsze robię różową znam osoby co dodaja cytrynowy lub brzoskwiniowy kisiel ale mnie się tak najbardziej podoba..;)
Jaka cudowna,różowa pianeczka
OdpowiedzUsuńserniczek palce lizac ,ale ja robie go bez spodu za duzo calori hhhiii polecam paluszki lizac
OdpowiedzUsuńa proporcje na jak dużą blaszkę
OdpowiedzUsuńViola...wymiar blachy: 35x25 cm
OdpowiedzUsuńjeszcze raz pytam jak duza blaszka do tego przepisu
OdpowiedzUsuńViola...;) napisałam ze 35 x 25 cm
OdpowiedzUsuńsernik wygląda pysznieeeeeee dziekuję pozdro
OdpowiedzUsuńsernik wygląda pysznie na pewno zrobię na niedzielę.
OdpowiedzUsuńMała...daj znac czy smakował ;)
OdpowiedzUsuńDzis upiekłam.PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńDodałam 1,5 szkl mleka do masy serowej ,poniewaz piekłam w tortownicy 25cm.
Polecam przepis, bardzo delikatny sernik a ten spod jest tak dobry...echh .
Pozdrawiam serdecznie :)
Mama i córka w kuchni...miło mi że skorzystałas z przepisu i cieszę się że smakował to jeden z moich ulubionych :)) Dziekuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakiego sera używasz? "Z wiaderka" czy z kostki?
OdpowiedzUsuńEla...do tego sernika używam z wiaderka, najczęsciej kupuję dwa te po 500g w biedronce
OdpowiedzUsuńIzo, czy możesz zdradzić jak poznać czy sernik jest upieczony. Wydaje mi się, że mój trzymałam zbyt długo (do suchego patyczka)i spiekł mi się spód. Jak poznać, w którym momencie wylać na niego piankę?
OdpowiedzUsuńAsiu...ja tak mniej wiecej wylewam piankę po okolo 40-45 minutach jak wierzch jest ścięty ja nie lubie wypieczonych ciast i wyłaczam wtedy na te 10 min dolną grzałkę.
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńJa piekę z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńCzy ta pianka nie bédzie za słodka.Ja mam przepis szarlotki z pianką i tam dodaje się pół szkl. cukru.Dla mnie za słodka .Myślę,że wystarczy 1\4.Któregoś razu zapomniałam cukru i była idealna szarlotka.Nie wiem jak jest z sernikiem.
OdpowiedzUsuńjakoś bardzo słodka ona nie jest , dla mnie jest taka akurat; ale to już jak kto lubi można oczywiście dodać mniej cukru
OdpowiedzUsuńKolejny po drezdeńskim sernik z Twojej kolekcji, który upiekłam. Jest przepyszny, masz rewelacyjne przepisy, myślę, że jeszcze nie raz skorzystam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoo cieszę się że smakował to jest jeden z moich ulubionych serników. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń