środa, 7 października 2009

kapusta po botswańsku


 ...przepis znalazłam tutaj przeglądając sobie strony internetowe o Afryce. Jest tam jeszcze trochę przepisów które zamierzam zrobić. Jutro do kapusty będzie Seswaa i kulki ryżowe wszystkie 3 przepisy z Botswany. A wracając do kapusty robi się ją szybko i jest dość pikantna jak ktoś nie przepada radzę dać po 0,5łyżeczki przypraw a zwłaszcza chili...





1 dojrzały, duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony w drobną kostkę
1/2 posiekanej dużej cebuli
1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego chili
1 mała biała kapusta, pokrojona w małe kawałki
olej do smażenia (2-3 łyżki)



 Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulkę i dodajemy pomidora, po 5 minutach dodajemy zioła i przyprawy, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

3 komentarze:

  1. Fajny przepisik:)) Kapustka wygląda pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie, dałabym mniej chili. A poza tym fajna, lubię kapustę z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń