"...targi w Botswanie są pełne smakowitych warzyw, dobrej wołowiny i baraniny, świeżych słodkowodnych ryb i drobiu. Kuchnia jest więc tu bogata, dodatkowo urozmaicona mięsem dzikich zwierząt i owocami. Tradycyjnym daniem mięsnym jest Seswaa, gulasz wołowy przyrządzany na specjalne okazje. Seswaa jest przygotowywana przez mężczyzn, w ciężkim żelaznym garnku, praktycznie bez przypraw" cytat jak i przepisy pochodzą z portalu Afryka.org...
...do wczorajszej kapusty dziś zrobiłam Seswae i kulki ryżowe, przygotowane z rozgotowanego ryżu, które są klasycznym przepisem na dodatek do dań mięsnych, i warzywnych sosów
Seswaa
1 kg wołowiny (najlepiej mostek)
1 duża, pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Włóż wszystkie składniki (poza solą) do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Porozdzielaj mięsko na małe części, wyjmując wszystkie kości. Posól do smaku.
Kulki ryżowe:
200g zwykłego, krótko ziarnistego ryżu
900ml wody
sól do smaku
Ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ryż jest ugotowany, a cała woda wsiąknie, przełóż ryz do miski i rozgnieć go drewnianą łyżką na puree, aż zacznie się mocno kleić. Zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z ryżu kulki wielkości małej pięści.
Ale Cię wzięło na egzotykę! Smaczne propozycje :)
OdpowiedzUsuńGrażynko niby to egzotyka ale składniki "nasze, tutejsze"...:) i wszystko proste do zrobienia... będzie więcej
OdpowiedzUsuńTo danko smakowaloby mojemu M. Wyglada niezwykle apetycznie. Zreszta ja tez bym nie pogardzila :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ślicznie wygląda i pewnie też niesamowicie smakuje:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń