...zaczęłam przeglądać strony zapisane w ulubionych i tym samym trafiłam na szarlotkę, na którą to przepis zamieściła yfcia na forum "Kuchnia" wszystkie składniki miałam wiec zrobiłam. Trochę zmieniłam ilość cukru, a to dlatego iż płatki miałam z miodem więc były dość słodkie dałam 5 łyżek cukru do ciasta 9 albo 10 i tak było słodkie więc można spokojnie dać mniej. Pyszna!!!!! A jaki zapach w kuchni...
Masa:
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki mąki
8 łyżek cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
3,5 łyżki masła
ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek masła
9 łyżek cukru
2 jajka
8 łyżek mleka
3 jabłka
Okrągłą tortownicę( średnica 22cm) wysmarować masłem i wysypać manną. Płatki kukurydziane nieco pokruszyć(nie na proszek!), dodać mąkę, cukier, cynamon i miękkie masło. Wyrobić. Połową masy wyłożyć dno tortownicy.
Ciasto: masło utrzeć, dodać cukier, wbić po jednym jajku. Wciąż ucierając dodać mąkę, proszek do pieczenia i po jednej łyżce mleka. Jabłka pokroić w kostkę ( kroiłam w cienkie plasterki) wymieszać z ciastem. Wlać do tortownicy i przykryć resztą masy płatkowej. Piec 50-60 minut....
Szarlotka! To jest to! Ponoć, żeby w domu było ciepło i rodzinnie, to trzeba często piec szarlotkę z cynamonem:) W sumie takich pięknych zapachów to się nigdy nie zapomina, no nie?
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie i bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńZ tymi płatkami to musi fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńAż mi slinka cieknie :) Bardzo smakowita szarloteczka :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Zapisuję do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńKolejna pysznosc w Twojej kuchni..
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotuje i z pewnoscia wyprobuje taki pomysl z tymi platkami..
Pozdrawiam milo:)
Z płatkami kukurydzianymi jeszcze nie widziałam. Musze dodać do zakładek. A nuż doczeka swojej kolejki wśród tylu wypieków. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) tylko w jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńpieczemy w 170-180st jeśli za mocno się rumieni należny przykryć wierzch folia aluminiową, bądź papierem...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń