niedziela, 10 stycznia 2010

faszerowane ziemniaki...

DSCF4153n


...do farszu można dodać wszystko na co się ma ochotę. Ja dziś zrobiłam na obiad z tych składników, które znalazłam w lodówce. Ziemniaki zamiast gotować można owinąć w folie i piec w piekarniku około 1 godz. ale mnie się śpieszyło wiec najpierw ugotowałam, zrobiłam farsz i tylko zapiekłam


 

duże ziemniaki
szczypiorek
szynka
masło
starty żółty ser
marynowana dynia
świeży rozmaryn


 

Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w łupinkach, ale należy uważać żeby nie były zbyt miękkie. Przekroić na pół, wydrążyć delikatnie. W miseczce wymieszać miąsz z masłem, posiekanym szczypiorkiem i rozmarynem,  oraz z pokrojoną w kosteczkę szynką i marynowaną dynią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do ziemniaków ułożyć na wyłożonej papierem bądź folią aluminiowa blaszce, posypać startym żółtym serem i zapiekać około 15 min  w 190st....

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądząc po zdjęciu, wiosna za pasem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanile sa tez ziemniaczki :) Wiesz robie bardzo pdobne, dziekuje z a przypomnienie, jak starczy zasu dzisiaj beda na kolacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jakie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ktoś ci kradnie zdjęcia i dodaje jako swoje na www.smaker.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje ziemniaki mnie zachwyciły. Wpisuję przepis jako do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. kuchnianatalerzu15 grudnia 2012 13:30

    Super wyglądają te ziemniaczki :)Napewno wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń