sobota, 20 marca 2010

styropian....

...to ciasto jest ostatnio hitem na "GP" . Zabierałam się i zabierałam do zrobienia, aż wreszcie nadarzyła się okazja. Bardzo dobre, smakiem i wyglądem przypomina sernik. Sąsiadka, której zaniosłam kawałek ciasta nie mogła uwierzyć że to nie sernik i od razu wzięła przepis. W przepisie do masy dodane jest 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  ja nie dodawałam. A przepis na "GP" podała wronka.....

 




Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła


Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłami śliwkowymi lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

Środek:
1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto posmarowane powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180°C. Studzić ciasto ok. 3 godzin. 

 

20 komentarzy:

  1. kurcze koko no szkoda że nie wyszło nie nic nie ubija się już może po prostu miałaś bardzo rzadką śmietanę

    OdpowiedzUsuń
  2. już wole kupić styropian w budowniczym sklepie, drożej wyjdzie ale jest tego więcej

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto jest super polecam wszystkim. pierwszy raz jadlam go u mojej cioci a pozniej sama sprobowalam go zrobic noi sie udalo. wyszedl przepyszny. naprawde polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. steropian to proste i genialne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. styropian to ciasto ktore zawsze podaje do stolu moim gosciom.co najlepsze to ze zawsze mi ono wychodzi. moja corka je uwielbia choc to zwykle i proste w przygotowaniu ciasto. serdecznie pozdrawiam autorke tego wspanialego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja po przełożeniu kremu wstawiam na moment do piekarnika a następnie dodaję pozostałe ciasto starte na i jeszcze na pierwsze ciasto posypałem skórkę pomarańczową kandyzowaną i dopiero krem pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto jest super.Jadłam go u siostry i bardzo mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie jest to fajne ciasto i przyznam że nie znam osoby której by to ciasto nie smakowało:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. jadłam ten placek u siostry tego smaku się nie zapomina ; dd

    OdpowiedzUsuń
  10. roslinka-roslinka23 lutego 2012 13:51

    WITAM TYLKO JAKA TO JEST SMIETANKA 18% BOJA TAKIEJ NIEZNAM ZNAM TYLKO 30 POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  11. Roślinka w sklepie na pewno mają ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla wszystkich niedoświadczonych-śmietana w tym przepisie to nie słodka a ukwaszona śmietanka 18%

    OdpowiedzUsuń
  13. czy może być 18 homogenizowana

    OdpowiedzUsuń
  14. Iwona...tak może być taka smietana ważne tylko żeby nie była zbyt rzadka

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki to jest budyń "duży"? Ile gram w torebce?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mozynka...akurat nie mam w domu takiego ale to takie co w sklepach można kupić na 3/4 l mleka; ale można też dac dwa takie zwykłe na 0,5 litra

    OdpowiedzUsuń
  17. to ciasto jest pycha piekę już parę lat

    OdpowiedzUsuń
  18. a na jaki rozmiar blaszki z tych proporcji?:) twoje ciacha piekę co tydzień, zawsze wychodzą tfu tfu odpukać:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Blaszka duza moja ma 25x36cm.
    Cieszę sie ze ciasta sie udają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń