poniedziałek, 12 kwietnia 2010

pizza na cienkim spodzie...

 ...po "Wojtku" kolejne ciasto na pizze tym razem "Beata" jest chrupiące, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim spodzie, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto. Ja już sama nie wiem które mi bardziej smakuje, a w kolejce jeszcze czeka "Sławek"...


DSCF6072_800x600_qB_big

 

400 g mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli


 

Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną mąką stolnicę, zagniatać, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąką. Podzielić ciasto na cztery kulki, ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. W między czasie rozgrzać piekarnik z blachą/kamieniem do max temperatury u mnie 250 st. Każdą kulkę z ciasta rozciągnąć na placek o średnicy 25 cm. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Blachę/kamień posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie każdy lubi. Położyć ulubione składniki. Piec 10-12 min w 220 st. C.

 

 

7 komentarzy:

  1. Smakowita ta pizza ! A skąd te imiona ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo smaczne :) Ja lubię zarówno cienkie jak i grube ciasta na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko kiedyś w "wysokich obcasach" był taki artykuł i właśnie 3 różne przepisy na ciasto które miały swoje imiona...:)

    Cazonia ja kiedyś tylko lubiłam na grubym spodzie a teraz...:) wszystkie również

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam na cieniutkim chrupiacccymm spodzie ;) Pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  5. kulinarne fajerwerki22 maja 2010 23:24

    Wygląda pysznie. I kolejny przepis na ciasto do pizzy do przetestowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No no przepis wygląda na przemyślany, na pewno spróbuję! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna ,u mnie też często gości ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń