...po marokańsku w sam raz tadżinu, drobiu. A przepis siostryheli z "GP". Cytryny stoją w lodówce i za 3-4 tyg wypróbuje kila przepisów z nimi...
cytryny
sól niejodowana
2-3 łyżki oliwy
Cytryny moczymy kilka godzin w wodzie jak się przypomni można zmienić wodę. Ja przyznam, że wrzuciłam na 30 sek do wrzątki. Następnie cytryny osuszamy. Każdej cytrynie odcinamy czubek i nacinamy na krzyż w pionie, nie rozcinając do samego końca. W środek każdej cytryny wsypujemy łyżeczkę soli. Upychamy ciasno w słoiku. Wlewamy oliwę. Zakręcamy dobrze słoik i czekamy 3- 4 tyg. Nie potrzeba dolewać żadnej wody bo cytryny puszczą sok i po 2 dniach same pokryją się cieczą.
Widziałam je w kuchni tv z Maroka i zapomnialam, jak się robi. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńW oliwię nie robiłam, ale marokańskie tak..pomysł zabieram:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem co z nich przyrządzisz? Dla mnie jest to coś nowego.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń