piątek, 14 maja 2010

szybkie gołąbki bez zawijania

...w smaku bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, i stąd ich nazwa; robi się je szybko i sporo wychodzi. Pyszne są polecam!!!

DSCF6165 (525x700) (2)



0,5kg mielonego mięsa
duża kapusta pekińska
3 jajka
1 szkl. kaszy manny
sól, pieprz, papryka w proszku
mały koncentrat pomidorowy
1-2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)

Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, pieprz, sól. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy) dodajemy posiekany czosnek.  Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy paprykę, cukier  i dusimy około 30 minut. W razie potrzeby można dolać wody. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..

20 komentarzy:

  1. bardzo mi się te gołąbki podobają, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza robię podobne. Troszkę inne składniki (kapusta biała, ryż). Masz rację są szybkie i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyna propozycja :) robię podobne i wiem że smakują rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. jakie fajne, szybkie gołąbki!:) muszę je zrobić:) bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygladają Twoje gołąbki, już je robiłam ale ze zwykłekj kapusty, jak dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie takie gołąbki:))ja dodaje również cebulkę podsmażona
    Pozdrawiam serdecznie!;_)

    OdpowiedzUsuń
  7. katarzyna_sar16 maja 2010 00:37

    Piękne gołąbki, wyglądają bardzo smacznie, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię podobne z ryżem. I sos pomidorowy musowo...

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dodałam jeszcze podsmazone pieczarki.mmmm pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam
    Właśnie zjadłam gołąbeczki są pyszne :)) szukałam nowych inspiracji, żeby urozmaicić swoją kuchnie codziennie gotuję coś nowego dziekuję za wspaniałe przepisy:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu...cieszę się że smakowaly, to są jedne z moich ulubionych. Dziekuję za komentarz i zapraszam do dalszego korzystania ;)) pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio robiłam i mi nie wyszły , nie dałam jajek i kaszy :) Fajnie że dodałaś teraz wiem co było źle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Iza...;) jesli wypróbujesz daj znać jak wyszły :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. ja dodalam jeszcze do tago pokrojona w kosteczke czerwona papryke rewelacja polecam bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Faktycznie bardzo szybki przepis na smaczne gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha!!!! Zamiast kaszy manny dodałam ryż brązowy. Wyszły rewelacyjne. Szybko, smacznie i cała rodzina zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja robię podobne tylko,że dodatkowo dodaję jeszcze biały ryż i do tego robię sos sodko-kwaśny............ sa pyszniutkie

    OdpowiedzUsuń
  19. Gołąbki szybkie i bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń