...przepis z "Wielkiego żarcia" Trochę długo się do niej zabierałam. W końcu zrobiłam i bardzo dobrze bo ciasto jest dobre i wilgotne. Na początku dałam mniej cukru bo stwierdziłam że jest za dużo, ale po wyciśnięciu soku z całej cytryny spróbowałam i dosypałam, aha i jeszcze dodałam łyżkę esencji waniliowej (wyprodukowałam całe pól litra i gdzie można tam teraz dodaję)
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru
25 dag margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
6 jajek
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale był cały mały proszek)
rodzynki
1 łyżka kakao
1 łyżka esencji waniliowej
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki i ubita pianę, lekko wymieszać. Ciasto przelać do foremki, trochę ciasta zostawić, dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na wierzch ciasta.Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 170-180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Jeśli jest wilgotne to ja się piszę:)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotną i puszystą. Mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta, a Twój wypiek jest mocno kuszący :)
OdpowiedzUsuńPiękna !
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
Smakowita ;) Ksiązke siostry Anastazji mam ale jeszcze nigdy nic z niej nie piekłam
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńKuszące :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, jest boska w smaku i w konsystencji!!! bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńKasiu..;) miło że i Tobie smakowała...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbabka przepyszna.Zdecydowanie najlepsza ze wszystkich jakie piekłam. Puszysta, wilgotna,delikatna w smaku i aromatyczna.Goraco polecam
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNA, TAKI MAŁY TRIK SOK Z CYTRYNY DOŁOŻYĆ, ALE TRZEBA TO WIEDZIEĆ.
OdpowiedzUsuńPIEKĘ JĄ JUŻ CHYBA PIĄTY RAZ.INNEJ JUŻ NIE BĘDĘ.
SERDECZNIE DZIEKUJĘ ZA OPUBLIKOWANIE PRZEPISU.
Beato...fajnie że i Tobie smakuje to jedna z tych do których często wracam :))) dziekuje za komentarz
OdpowiedzUsuńKaga...;) cieszę się że smakowała
Babka przepyszna,jeszcze takiej nie mialam,nie mialam esensji wanieliowej dodalam cukier waniliowy .SUPER POLECAM SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńBabka przepyszna,jeszcze takiej nie mialam,nie mialam esensji wanieliowej dodalam cukier waniliowy .SUPER POLECAM SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńStefii...cieszę się ze smakowała, też jest to jedna z moich ulubionych ;)))
OdpowiedzUsuńWitam .
OdpowiedzUsuńSuper przepis , udany wypiek a na dodatek udało mi się upiec bez cukru!!!!!!
Zamiast cukru dałem proszek do pieczenia firmy Steviapol :)
Polecam wszystkim nie tylko cukrzykom :)
Babka,super!sprawdziłam,polecam,strzał w
OdpowiedzUsuńdziesiątkę,w końcu babka która się udaje
Pozdrawiam serdecznie,
Estokrotka
Izuniu a jak zrobiłaś esencje waniliową?
OdpowiedzUsuńkupuję 2-3 laski wanilii, rozkrawam je wzdłuż i wkładam do buteleczki z wódką 200ml ;)
OdpowiedzUsuń