...w smaku bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, i stąd ich nazwa; robi się je szybko i sporo wychodzi. Pyszne są polecam!!!
0,5kg mielonego mięsa
duża kapusta pekińska
3 jajka
1 szkl. kaszy manny
sól, pieprz, papryka w proszku
mały koncentrat pomidorowy
1-2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)
Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, pieprz, sól. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy) dodajemy posiekany czosnek. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy paprykę, cukier i dusimy około 30 minut. W razie potrzeby można dolać wody. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..
bardzo mi się te gołąbki podobają, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńIza robię podobne. Troszkę inne składniki (kapusta biała, ryż). Masz rację są szybkie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyna propozycja :) robię podobne i wiem że smakują rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńmmm.. jakie fajne, szybkie gołąbki!:) muszę je zrobić:) bardzo smakowite
OdpowiedzUsuńPysznie wygladają Twoje gołąbki, już je robiłam ale ze zwykłekj kapusty, jak dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie gołąbki:))ja dodaje również cebulkę podsmażona
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!;_)
Piękne gołąbki, wyglądają bardzo smacznie, palce lizać!
OdpowiedzUsuńJa robię podobne z ryżem. I sos pomidorowy musowo...
OdpowiedzUsuńja dodałam jeszcze podsmazone pieczarki.mmmm pycha.
OdpowiedzUsuńPYCHA
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam gołąbeczki są pyszne :)) szukałam nowych inspiracji, żeby urozmaicić swoją kuchnie codziennie gotuję coś nowego dziekuję za wspaniałe przepisy:))
Kasiu...cieszę się że smakowaly, to są jedne z moich ulubionych. Dziekuję za komentarz i zapraszam do dalszego korzystania ;)) pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam i mi nie wyszły , nie dałam jajek i kaszy :) Fajnie że dodałaś teraz wiem co było źle :)
OdpowiedzUsuńIza...;) jesli wypróbujesz daj znać jak wyszły :)))
OdpowiedzUsuńja dodalam jeszcze do tago pokrojona w kosteczke czerwona papryke rewelacja polecam bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo szybki przepis na smaczne gołąbki
OdpowiedzUsuńPycha!!!! Zamiast kaszy manny dodałam ryż brązowy. Wyszły rewelacyjne. Szybko, smacznie i cała rodzina zadowolona ;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńja robię podobne tylko,że dodatkowo dodaję jeszcze biały ryż i do tego robię sos sodko-kwaśny............ sa pyszniutkie
OdpowiedzUsuńGołąbki szybkie i bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuń