piątek, 28 maja 2010

wietnamski smak-wieprzowina w sosie karmelowym...

 ...przepis z "Quick & easy Vietnamese" Namcie McDermott, który podała Thiessa na „GP". Danie jest mega szybkie, ma ciekawy słodko-ostry smak pierwszy raz takie coś jadłam, mnie smakowało na pewno powtórzę, aczkolwiek jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjne potrawy to raczej nie polecam...

 DSCN4487nap (710x533)

 

300 g wieprzowiny, pokrojonej na cienkie kawałki,
3 łyżki sosu rybnego,
3 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
2 łyżki sosu karmelowego *
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,

Mieszamy ze sobą wieprzowinę, sos rybny, wodę, cukier i sos karmelowy. Całość wrzucamy na bardzo gorący olej i smażymy 8-10 minut. Kiedy całe mięso będzie pokryte gładkim sosem zdejmujemy z ognia i posypujemy pieprzem. Podajemy oczywiście z ryżem.

 

*sos karmelowy:

1/4 szklanki zimnej wody,
1/4 szklanki gorącej wody,
3/4 szklanki brązowego cukru.

Zmieszać zimną wodę z cukrem i gotować do momentu kiedy zacznie mieć konsystencję syropu i kolor zacznie się zmieniać. Obserwować syrop, którego kolor najpierw będzie przypominać złoto a później miód a na końcu syrop klonowy. Wlać wtedy gorącą wodę, będą się tworzyć małe bąble. Gotować do uzyskania gładkiej konsystencji i karmelowego koloru. Ostudzić i wlać do słoika. Sos może stać w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Ponoć zamiast sosu można zrobić tak: Sypnąć cukier na patelnie, dolać zimnej wody, karmelizować, następnie dolać gorącej wody, gotować i dorzucić wieprzowinę wymieszana z sosem rybnym i reszta składników...

5 komentarzy:

  1. joanna_kuchareczka28 maja 2010 19:16

    Bardzo lubię mięso na słodko. Ta wieprzowinka z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza poszalałaś z kompozycją smaków. Wygląda pysznie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie. U mnie dzisiaj po grecku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wyglada wysmienicie, lubie takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kulinarne fajerwerki30 maja 2010 23:01

    Wygląda nieziemsko! Uwielbiam takie niecodzienne połączenia, ale wieprzowiny z sosem karmelowym jeszcze nie próbowała. Na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z pozostałymi. Danie robi wrażenie! Przy najbliższej okazji spróbuję je stworzyć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń