piątek, 8 kwietnia 2011

murtabak...

...w Malezji, murtabak jest sprzedawany na każdej ulicy, są to najczęściej chlebki roti nadziewane smażonym mielonym mięsem, wraz z czosnkiem, jajkiem i cebulą i przyprawami. Powiem że bardzo zasmakowało mi to danie. Z podanych składników wyjdzie nam 10-12 murtabaków. Wpis dodaję  do akcji "F1 od kuchni" z okazji Grand Prix Malezji na torze w Kuala Lumpur....




chlebki roti:
3 szklanki białej mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka ghee
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki oleju

Do napełniania:
0,5 kg mięsa mielonego
2 garście zielonego mrożonego groszku
2 łyżki  ghee
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 1/2 łyżeczki soli
¾ szklanki świeżych liści posiekanej natki kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
1 papryczka chilli drobno pokrojona
2 jajka
Sól i pieprz

 

roti:mąkę i sól wsypujemy do dużej miski, dodajemy glee i wodę.  Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto dzielimy  na  równe kulki i  układamy np. na desce posmarowanej olejem. Zostawiamy tak na ok. godzinę.

wypełnienie: Rozgrzewamy patelnię dodajemy ghee i smażymy do miękkości obie drobno posiekane cebule (prawidłowo czerwoną cebule powinno się pokroić w piórka i posypać nią mięso które rozsmarowujemy na placku, ale ja z rozpędu pokroiłam w drobna kostkę więc i podsmażyłam). Dodajemy zmiażdżony czosnek,  imbir nadal smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy kurkumę, garam masala i chili; mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy mięso i groszek; smażymy od czasu do czasu mieszając.

Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawiamy na bok. Na stole rozsmarowujemy trochę oleju, bierzemy jedną kulkę ciasta; spłaszczamy ręką i wałkujemy na cienkie ciasto. Placek smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładamy po środku farsz; zawijamy boki. Na gorącą patelnię dajemy trochę ghee następnie delikatnie przenosimy nasz placek. Murtabak  smażymy  z obu stron żeby nabrał złocistego koloru...

Obrazek1_EP_big

22 komentarze:

  1. To musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. O RANY ALE ŚWIETNE!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow !!! są rewelacyjne! bardzo mi się podobają i chętnie bym się takim poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne! Zrobię na pewno:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodziutkie Okazje11 kwietnia 2011 06:23

    Strasznie mi się podoba...Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mary...dziękuję, może się kiedyś skusisz

    Aniu...polecam jak najbardziej ja będę kombinowała z różnymi "nadzieniami"

    Atinko...dziękuję, częstuj się

    Natalio...Ewo...dziękuję :)

    Ilko..:) dziękuję to prawda przypadło nam do gustu:)

    *****pozdrawiam*****

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach jakie cudowne :-) Już czuję ten zapach i smak. Rewelacyjne!
    Pozdrawiam cieplutko
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu....:) dziękuję i również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam je. Sa naprawdę dobre więc jutro będa u mnie na blogu:)
    Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiosenko....;) cieszę się że i Tobie smakowały...więc jutro jestem i sie jednym poczęstuję...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne! Zapisuję - bardzo lubię takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  12. amatorka gotowania15 maja 2011 12:18

    przepis wyglada niesmamowicie tylko mam pytanie czy ghee jak sie go dodaje do ciasta mozna zastapic roztopnym maslem ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Amatorko...tak tak jak najbardziej można...;):) pozdrawiam

    Rafasia...:) ja też lubię na pewno będzie smakowało jak zrobisz...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  15. Lutko to tak jak i ja...;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie. Przepis wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Olu...polecam :))) a do środka możesz wkładać co tam lubisz

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogę z czystym sumieniem polecić ten przepis. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Pycha :) Jedyne co, to trzeba uważać, żeby placki nie były za cienki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu...cieszę się że smakowaly i dziękuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis! Jadłam murtabak w Malezji i nie sądziłam, że znajdę przepis tak bliski tamtemu. W Azji jednak była także wersja wegetariańska, którą zastosowałam, zamiast mięsa. Do środka dałam kapustę pekińską, zielonego ogórka, cebulę i dużo chili, a do tego na wierzch sos czosnkowy do polania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. niestety nie wyswietla się przepis, czy można byłoby poprawić stronę?

    OdpowiedzUsuń
  22. no rzeczzywiście cos sie popsuło, zaraz to zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń