...w Malezji, murtabak jest sprzedawany na każdej ulicy, są to najczęściej chlebki roti nadziewane smażonym mielonym mięsem, wraz z czosnkiem, jajkiem i cebulą i przyprawami. Powiem że bardzo zasmakowało mi to danie. Z podanych składników wyjdzie nam 10-12 murtabaków. Wpis dodaję do akcji "F1 od kuchni" z okazji Grand Prix Malezji na torze w Kuala Lumpur....
chlebki roti:
3 szklanki białej mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka ghee
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki oleju
Do napełniania:
0,5 kg mięsa mielonego
2 garście zielonego mrożonego groszku
2 łyżki ghee
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 1/2 łyżeczki soli
¾ szklanki świeżych liści posiekanej natki kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
1 papryczka chilli drobno pokrojona
2 jajka
Sól i pieprz
roti:mąkę i sól wsypujemy do dużej miski, dodajemy glee i wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na równe kulki i układamy np. na desce posmarowanej olejem. Zostawiamy tak na ok. godzinę.
wypełnienie: Rozgrzewamy patelnię dodajemy ghee i smażymy do miękkości obie drobno posiekane cebule (prawidłowo czerwoną cebule powinno się pokroić w piórka i posypać nią mięso które rozsmarowujemy na placku, ale ja z rozpędu pokroiłam w drobna kostkę więc i podsmażyłam). Dodajemy zmiażdżony czosnek, imbir nadal smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy kurkumę, garam masala i chili; mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy mięso i groszek; smażymy od czasu do czasu mieszając.
Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawiamy na bok. Na stole rozsmarowujemy trochę oleju, bierzemy jedną kulkę ciasta; spłaszczamy ręką i wałkujemy na cienkie ciasto. Placek smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładamy po środku farsz; zawijamy boki. Na gorącą patelnię dajemy trochę ghee następnie delikatnie przenosimy nasz placek. Murtabak smażymy z obu stron żeby nabrał złocistego koloru...
To musi być smaczne!
OdpowiedzUsuńO RANY ALE ŚWIETNE!!!!
OdpowiedzUsuńwow !!! są rewelacyjne! bardzo mi się podobają i chętnie bym się takim poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! Zrobię na pewno:))
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się podoba...Wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńMary...dziękuję, może się kiedyś skusisz
OdpowiedzUsuńAniu...polecam jak najbardziej ja będę kombinowała z różnymi "nadzieniami"
Atinko...dziękuję, częstuj się
Natalio...Ewo...dziękuję :)
Ilko..:) dziękuję to prawda przypadło nam do gustu:)
*****pozdrawiam*****
Ach jakie cudowne :-) Już czuję ten zapach i smak. Rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Asia
Asiu....:) dziękuję i również pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam je. Sa naprawdę dobre więc jutro będa u mnie na blogu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis i pozdrawiam:)
Wiosenko....;) cieszę się że i Tobie smakowały...więc jutro jestem i sie jednym poczęstuję...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialne! Zapisuję - bardzo lubię takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńprzepis wyglada niesmamowicie tylko mam pytanie czy ghee jak sie go dodaje do ciasta mozna zastapic roztopnym maslem ?
OdpowiedzUsuńAmatorko...tak tak jak najbardziej można...;):) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRafasia...:) ja też lubię na pewno będzie smakowało jak zrobisz...pozdrawiam
Uwielbiam takie rzeczy
OdpowiedzUsuńLutko to tak jak i ja...;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Przepis wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńOlu...polecam :))) a do środka możesz wkładać co tam lubisz
OdpowiedzUsuńMogę z czystym sumieniem polecić ten przepis. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Pycha :) Jedyne co, to trzeba uważać, żeby placki nie były za cienki.
OdpowiedzUsuńOlu...cieszę się że smakowaly i dziękuję za komentarz
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Jadłam murtabak w Malezji i nie sądziłam, że znajdę przepis tak bliski tamtemu. W Azji jednak była także wersja wegetariańska, którą zastosowałam, zamiast mięsa. Do środka dałam kapustę pekińską, zielonego ogórka, cebulę i dużo chili, a do tego na wierzch sos czosnkowy do polania :)
OdpowiedzUsuńniestety nie wyswietla się przepis, czy można byłoby poprawić stronę?
OdpowiedzUsuńno rzeczzywiście cos sie popsuło, zaraz to zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń