sobota, 17 grudnia 2011

pierogi z mięsem...

...pyszne pierogi w/g przepisu p. Macieja Kuronia. Nie lubię gotowanego mięsa i właśnie najczęściej je robię z mięsa z rosołu. Naprawdę polecam wszystkim ten przepis pierogi z niego są wyśmienite!!!

DSCF2552 (525x700).jpg

 

FARSZ
500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
2 cebule
30 g masła, sól, pieprz
 
CIASTO
3 szklanki mąki
250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła
sól
 

FARSZ: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

 

20 komentarzy:

  1. pierogi jak malowane :), pyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezapelacyjne, pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Twoje wyglądają znakomicie i założę się, że tak samo smakują!
    Pozdrawiam :)

    http://skarbnica-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te pierożki!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne pierożki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne te pierożki ,zmykam bo nie mogę na noc oglądać takich rzeczy .

    OdpowiedzUsuń
  6. Lutka...nie zmykaj częstuj się;))

    Majana...dziekuję;)

    Qualietta...dzięki a wiesz ze ja do niedawna tylko lubiłam na słodko;)

    Zauberi...dzięki no zdjęcie niezbyt efektowne ale przy następnym razie zrobię podmianę;)

    Atina...dziekuję, ja też;)

    Ewa...polecam spróbuj:) i wtedy daj znac

    MySia...zapraszam jak najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie jutro będą pierogi... :) muszę wypróbować dodatek masła w cieście... zawsze dawałam olej i nigdy jajka. Zawsze mięciutkie ciasto wychodzi. A mięso z rosołu zawsze zjadamy z córkami bo uwielbiamy :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne (bez podsmażania mięsa). Z przepisu mojej babci :) Uwielbiam je i już.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi smaka narobiłaś. Wyglądają przepysznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. W moim domu w zasadzie nie robi się pierogów z mięsem. Muszę w te święta zrobić kuchenną rewolucję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, uwielbiam pierogi z mięsem. Właśnie muszę je zrobić. "Chodzą" też za mną pierogi z kapustą :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tastefully...za mną też w ogóle coś ostatnio mam chęć na pierogi;)

    Pluskotka...u mnie mama też rzadko robiła jak były pierogi to w wykonaniu babci;)

    Kasia...:) dziekuję;)

    Kabamaiga...ja od jakiegoś czasu też;)

    Myniolinka...to ja bedę u Ciebie na obiedzie;) a ciasto polecam mi bardzo zasmakowało

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak można skazywać mnie na takie cierpienia o tej porze? :-) Wspaniałe pierożki! Z mięsem pierożkom nigdy nie odmawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. kamila.pychaciasta20 grudnia 2011 17:54

    Apetyczne te pierogi! Mniam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię!!!Fantastycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Będę musiała skorzystać z tego przepisu, w końcu Maciej Kuroń to jedna z legend kulinarnych ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewa...dokładnie korzystając z przepisów Pana Macieja można być pewnym że wszystko wyjdzie;)

    Mary...to tak jak i ja;)

    Kamila...dziekuję:)

    Judik...czestuj się na dobrego pierozka zawsze jest pora;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam pierogi z każdym farszem, pięknie i kusząco wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale, ja zawsze tak wykorzytuje wolowine z rosolu, pozniej mroze i do barszczyku kiedy nie che sie gotowac sa jak znalazl, tylko w UK pierogi robie z maki 00, ciasto jest wtedy miekkie i bardoz elastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Polski klasyk ,super.

    OdpowiedzUsuń