...pyszne pierogi w/g przepisu p. Macieja Kuronia. Nie lubię gotowanego mięsa i właśnie najczęściej je robię z mięsa z rosołu. Naprawdę polecam wszystkim ten przepis pierogi z niego są wyśmienite!!!
FARSZ
500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
2 cebule
30 g masła, sól, pieprz
CIASTO
3 szklanki mąki
250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła
sól
FARSZ: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.
pierogi jak malowane :), pyyyycha
OdpowiedzUsuńBezapelacyjne, pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Twoje wyglądają znakomicie i założę się, że tak samo smakują!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://skarbnica-smakow.blogspot.com
Pyszne te pierożki!:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne pierożki!:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne te pierożki ,zmykam bo nie mogę na noc oglądać takich rzeczy .
OdpowiedzUsuńLutka...nie zmykaj częstuj się;))
OdpowiedzUsuńMajana...dziekuję;)
Qualietta...dzięki a wiesz ze ja do niedawna tylko lubiłam na słodko;)
Zauberi...dzięki no zdjęcie niezbyt efektowne ale przy następnym razie zrobię podmianę;)
Atina...dziekuję, ja też;)
Ewa...polecam spróbuj:) i wtedy daj znac
MySia...zapraszam jak najbardziej;)
u mnie jutro będą pierogi... :) muszę wypróbować dodatek masła w cieście... zawsze dawałam olej i nigdy jajka. Zawsze mięciutkie ciasto wychodzi. A mięso z rosołu zawsze zjadamy z córkami bo uwielbiamy :-))
OdpowiedzUsuńRobię podobne (bez podsmażania mięsa). Z przepisu mojej babci :) Uwielbiam je i już.
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś. Wyglądają przepysznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW moim domu w zasadzie nie robi się pierogów z mięsem. Muszę w te święta zrobić kuchenną rewolucję. :)
OdpowiedzUsuńAch, uwielbiam pierogi z mięsem. Właśnie muszę je zrobić. "Chodzą" też za mną pierogi z kapustą :-)
OdpowiedzUsuńTastefully...za mną też w ogóle coś ostatnio mam chęć na pierogi;)
OdpowiedzUsuńPluskotka...u mnie mama też rzadko robiła jak były pierogi to w wykonaniu babci;)
Kasia...:) dziekuję;)
Kabamaiga...ja od jakiegoś czasu też;)
Myniolinka...to ja bedę u Ciebie na obiedzie;) a ciasto polecam mi bardzo zasmakowało
Jak można skazywać mnie na takie cierpienia o tej porze? :-) Wspaniałe pierożki! Z mięsem pierożkom nigdy nie odmawiam:-)
OdpowiedzUsuńApetyczne te pierogi! Mniam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!!!Fantastycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBędę musiała skorzystać z tego przepisu, w końcu Maciej Kuroń to jedna z legend kulinarnych ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewa...dokładnie korzystając z przepisów Pana Macieja można być pewnym że wszystko wyjdzie;)
OdpowiedzUsuńMary...to tak jak i ja;)
Kamila...dziekuję:)
Judik...czestuj się na dobrego pierozka zawsze jest pora;)
Uwielbiam pierogi z każdym farszem, pięknie i kusząco wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale, ja zawsze tak wykorzytuje wolowine z rosolu, pozniej mroze i do barszczyku kiedy nie che sie gotowac sa jak znalazl, tylko w UK pierogi robie z maki 00, ciasto jest wtedy miekkie i bardoz elastyczne:)
OdpowiedzUsuńPolski klasyk ,super.
OdpowiedzUsuń