...przepis na ciasto znaleziony kiedyś gdzieś w internecie niestety źródła nie pamiętam już. Jak dla mnie znakomity. Powiem tak jadłam wiele drożdżowców ale ten jest najlepszy!!!!! Jak mam laski wanilii to zamiast cukru waniliowego właśnie dodaję jej ziarenka.
4,5 szklanki mąki
8 dkg drożdży
350 ml mleka
4 żółtka
2 całe jajka
15 dkg cukru
1/2 kostki masła
35 ml oleju
rodzynki
1 łyżeczka soli
wanilia
otarta skórka z 2 cytryn
kruszonka ( ja robiłam na oko)
100g mąki
60g rozpuszczonego masła chłodnego
60g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego.(wszystkie składniki razem mieszamy)i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.
Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić margarynę, dodać do niej olej. Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy jajka z resztą cukru. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, sól i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące, rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy w 180st, gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone....
Robiłam i wyszło wyśmienite, pachniało niesamowicie w domu. Zmodyfikowałam jedynie to że dodałam trochę aromatu cytrynowego. zdecydowanie do powtórzenia
OdpowiedzUsuńAsci...dziekuje za komentarz i ciesze się że smakowalo...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:) Proste i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na mojego bloga a na nim przepis na FUGE
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM pierniczek65
wypieki-agi.bloog.pl
Cudowna! Uwielbiam drożdżowe ciasta. Takie proste w szczególności:) Pachnące i puchate ze szklaneczką mleka lub kakao... Pyszności...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Piękny drożdżowiec, palce lizać !
OdpowiedzUsuńWspania ciasto ..., przepis zapisuję, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńDegustatorka...dziękuję, więc się częstuj:)
OdpowiedzUsuńJustynko...dziękuje a placek na prawdę szczerze polecam
Kasiu...dziękuję;)
Asiek...dziekuję:) ja lubię jak i Ty ze szklanką ciepłego mleka
Aga..dzieki
Atina...ja też;) i do tego może poleżeć, chociaż u mnie to raczej nie ma prawa bytu
Zauberi...ojj pachniało..;)
Mysiu...dziękuję, ja też lubię drożdżowe wypieki;)
...pozdrawiam...
No i zapachniało mi drożdżowym i wanilią :) Piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na składniki, to musi być pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRainDrop...dziękuję
OdpowiedzUsuńPatrycjo..dziękuję po wszelkich poszukiwaniach wreszcie trafiłam na idealne dla mnie ciasto drożdżowe
Szarlotku...dziękuję bardzo;)
Przecie wszyscy wiemy, że drożdżowe.. to takie cudowne! ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo...o tak ja co jakiś czas do niego wracam;)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie, bardzo chcę je wypróbować:) ale mam pytanie w kwestii masła, w przepisie chodzi o 1/2 kostki? z gory dziekuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu tak dokładnie 1/2 kostki zaraz poprawiam a ciasto polecam ;)
OdpowiedzUsuńojejku! jak szybko odpowiedziałaś:) kurcze, bardzo dziękuję!! przepis na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńGosiu...:))) akurat byłam przy komputerze. Jak zrobisz koniecznie daj znac czy smakował...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciasto wyszło, bede korzytsała z przepisów
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie, kocham drożdżowe wypieki.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy ciasto wykładamy do jednej keksówki, czy do dwóch?
Chcę wypróbować ten przepis. Serdecznie pozdrawiam 💕 Miłego dnia
Do dwoch keksowek, prosze dac znac jak smakowal. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Mam znowu pytanie. W przepisie jest 4 ,5 szklanki mąki.
OdpowiedzUsuńSzklanka to 200, czy 250. Z góry dziękuję za odpowiedź .
W tym tygodniu w piątek chcę zrobić to cudne ciasto.
Serdecznie pozdrawiam 💕 Miłego dnia 💕
szklanka ma 250 Pozdrawiam
UsuńTakie drożdżowe robiła moja Mama :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite. Parę razy już je robiłam i zawsze efekt był rewelacyjny. Najlepsze i bardzo łatwe do wykonania ciasto drożdżowe. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i cieszę się że smakuju, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy to porcja na dwie keksówki 11x35?
OdpowiedzUsuńtak na dwie. Pozdrawiam
UsuńWłaśnie piekę to ciasto, ale było trochę rzadkie. Może to kwestia mąki, bo użyłam mąki typu 550, podobno to najlepsza do takiego ciasta. Czy jak Pani je wyrabia to jest zawarte?
OdpowiedzUsuńCiasto jest raczej " luźne"
UsuńWitam.W opisie składników na drożdżowca jest 1/2 kostki masła, a w opisie wykonania- 1/2 kostki margaryny. Gramatura kostki jednego i drugiego tłuszczu różni się wagowo. Jaki tłuszcz należy użyć do wypieku tego ciasta? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńRóżni się niewiele . Wiadomo na maśle będzie smaczniejsze. Więc można dać taki jaki akurat mamy
Usuń