niedziela, 9 września 2012

bułki z przedziałkiem (dupki)

...pamiętacie te bułki??? Moje pierwsze pieczywo, trochę się ich obawiałam; bo kiedyś próbowałam upiec chleb ale mi nie wyszedł. Udały się znakomicie, są idealne pyszne i proste do zrobienia na pewno zagoszczą u mnie na stałe. Bułki piekłam popołudniem na drugi dzień na śniadanie nadal były smaczne i świeże. Z podanych składników wychodzi 12-14 bułek. POLECAM bo na prawdę warto!!!






12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 200-240 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
20g miękkiego masła



Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki,cukru i 50ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.





  źrodło: "Twoje & Moje"



20 komentarzy:

  1. Samantha...jak mieszkasz obok, chętnie podrzucę ;)) bo zamierzam je robic bardzo często

    Lutka...o tak tak dokładnie ;)) jak napisałaś

    Pan Deserek....dziekuję ;)))

    Asik...dziekuję ;) skus się skuś jak mnie co mam antytalent wyszły to Wam na pewno się udadzą

    Justynko...upiecz koniecznie i daj znać jak wyszły :)

    Majanko...dziekuję ;))

    Joanna...dziekuję :) no ja nie wiem czy były na wodzie czy na mleku bo pierwszy raz je robiłam

    Basjula...dziekuję bardzo ;))) za miłe słowa

    Aniu...są pyszne zrób koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły Ci przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje bułeczki są fenomenalne. Wyglądają jak te z mojej piekarni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne są!
    Pyszne muszą być takie domowe bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułki pierwsza klasa, rewelacyjnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :) dzisiaj tez bede piekla buleczki!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. zamiast tej smakowitej to bym jednak wolał masło, fińskie albo osełkowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo kusząco.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrycja...dziekuję ;))

    Arkadiusz...ja też ;) ale jak widzisz te są na konkurs

    Mysiu...dokladnie tak jak piszesz ;))

    Agattekh...dzięki ;))

    Amaranthrose...dzieki, ojj tak sa smaczniutkie ;)

    Aneta...dziekuję bardzo :)))

    Oliwek...dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułki wyglądają doskonale. Takie najbardziej lubi moja Zuźka:) Muszę koniecznie zrobić.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja!!! Niech się schowają wszystkie piekarnie w mojej okolicy!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, przydałaby mi się taka świeża bułeczka do jajecznicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Flusso...oj a ja bym sobie z chęcią jajecznice zjadła; chyba zaraz sobie zrobię

    Dagmara...dziekuję :)))

    Asiu...zrób koniecznie noo jak mnie juz wyszły to ty je upieczesz z zamknietymi oczami ;)))

    OdpowiedzUsuń
  14. te bulki sa tak kuszace ze napewno je zrobie, nic smaku dowomowych bulek nie zastapi.

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  16. o jacie jakie piękne!!! aż zgłodniałam :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. O rety, ale mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Te bułeczki kojarzą mi się z Polską i aż się łezka w oku kręci :) Na pewno w najbliższym czasie skorzystam z przepisu i zafunduję sobie śniadaniową przyjemność. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba się wproszę na śniadanie, przynosząc ze sobą pastę z jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bułki kosmos, koniecznie je zróbcie.

    OdpowiedzUsuń