czwartek, 6 czerwca 2013

biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną...

DSCF2440o (518x690)


...ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, galaretką i truskawkami jak dla mnie klasyka w sezonie truskawkowym, choć raz musi się pojawić z innymi owocami już tak dobrze nie smakuje...


 

 

4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana 30% 600ml
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej (dodaje tylko wtedy gdy ciasto musi przebyć dalszą drogę)
2 galaretki rozpuszczone każda w 3 szklankach wody

 

białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki. Ciasto wylać na dużą blachę 35x25cm. Piec ok. 35 min. w 160st. Kiedy ostygnie  można nasączyć; ja to robię bo lubię wilgotne ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy je. Można posłodzić do smaku cukrem pudrem, ja osobiście tego nie robię.


Jeśli chcemy dodać żelatynę to należy namoczyć ją w ok 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej  czyli nad garnkiem z gotującą wodą. Wtedy nie powinny się zrobić grudki. Jak przestygnie dodać do ubitej śmietany. 

 Na nasączonym blacie ciasta układamy bitą śmietanę, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami...

21 komentarzy:

  1. mniam! Smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj je robiłam i wyszło świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram się do robienia tego ciasta,to bedzie mije pierwsze ciasto w zyciu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki i bita smietana to jest to;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja na biszkopt cołe jaka zcukrem ubijam na sztywno ipuzniej dodaję mąkę budyń i proszek do pieczenia a reszte tak samo pa

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się niezwykle apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam, czeka w lodówce na przybycie Taty :) Niestety nie mogę powiedzieć, żeby było błyskawiczne, gdyż od momentu rozpoczęcia przygotowywania ciasta na biszopt do finalnego produktu minęło ponad 6 godzin, a to wszystko przez galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja...mam nadzieję że będzie smakowało; a na tytuł na stronie Wirtualnej Polski nie mam wpływu :)

    Malwinka...dziekuję :))

    Rega...każdy ma swoje sposoby :)

    Jesica...dokładnie ;))

    Pablos...daj znac jak wyszło :)

    Kulista...ciesze się że smakowało :)

    Zauberi...dokładnie u mnie obowiązkowo musi być ;)

    Nathalia..tak ja i ja u mnie w półtora dna zniknęło z blachy :)

    Mariola Kasiu....dokładnie ;) ja też

    Nina...dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama takie robi i w ciągu godziny nie ma już nic,

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ciacha i bitą śmietanę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda całkiem smacznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  13. a czemu w bitej smietanie nie ma cukru? ma być bez cukru ? nawet 1 lyzki

    OdpowiedzUsuń
  14. Niki...można dodać jak ktos chce, ja osobiście nie dodaję już cukru

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej, ależ te ciastka muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń