...ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, galaretką i truskawkami jak dla mnie klasyka w sezonie truskawkowym, choć raz musi się pojawić z innymi owocami już tak dobrze nie smakuje...
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana 30% 600ml
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej (dodaje tylko wtedy gdy ciasto musi przebyć dalszą drogę)
2 galaretki rozpuszczone każda w 3 szklankach wody
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki. Ciasto wylać na dużą blachę 35x25cm. Piec ok. 35 min. w 160st. Kiedy ostygnie można nasączyć; ja to robię bo lubię wilgotne ciasta.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy je. Można posłodzić do smaku cukrem pudrem, ja osobiście tego nie robię.
Jeśli chcemy dodać żelatynę to należy namoczyć ją w ok 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej czyli nad garnkiem z gotującą wodą. Wtedy nie powinny się zrobić grudki. Jak przestygnie dodać do ubitej śmietany.
Na nasączonym blacie ciasta układamy bitą śmietanę, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami...
mniam! Smak lata :)
OdpowiedzUsuńWczoraj je robiłam i wyszło świetne :D
OdpowiedzUsuńzabieram się do robienia tego ciasta,to bedzie mije pierwsze ciasto w zyciu!:)
OdpowiedzUsuńTruskawki i bita smietana to jest to;)
OdpowiedzUsuńmmmm... ;p
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńJa na biszkopt cołe jaka zcukrem ubijam na sztywno ipuzniej dodaję mąkę budyń i proszek do pieczenia a reszte tak samo pa
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam, czeka w lodówce na przybycie Taty :) Niestety nie mogę powiedzieć, żeby było błyskawiczne, gdyż od momentu rozpoczęcia przygotowywania ciasta na biszopt do finalnego produktu minęło ponad 6 godzin, a to wszystko przez galaretkę :)
OdpowiedzUsuńJa...mam nadzieję że będzie smakowało; a na tytuł na stronie Wirtualnej Polski nie mam wpływu :)
OdpowiedzUsuńMalwinka...dziekuję :))
Rega...każdy ma swoje sposoby :)
Jesica...dokładnie ;))
Pablos...daj znac jak wyszło :)
Kulista...ciesze się że smakowało :)
Zauberi...dokładnie u mnie obowiązkowo musi być ;)
Nathalia..tak ja i ja u mnie w półtora dna zniknęło z blachy :)
Mariola Kasiu....dokładnie ;) ja też
Nina...dzieki :)
Moja mama takie robi i w ciągu godziny nie ma już nic,
OdpowiedzUsuńLubię ciacha i bitą śmietanę! :)
OdpowiedzUsuńwygląda całkiem smacznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńa czemu w bitej smietanie nie ma cukru? ma być bez cukru ? nawet 1 lyzki
OdpowiedzUsuńNiki...można dodać jak ktos chce, ja osobiście nie dodaję już cukru
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super:)
OdpowiedzUsuńOjej, ależ te ciastka muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń