wtorek, 3 grudnia 2013

jabłecznik serowy...

...ostatnio to ciasto często pojawia się na blogach, skusiłam się na nie i ja. Ciasto bardzo mi zasmakowało i z pewnością zrobię jeszcze nie raz, a przy okazji wymienię zdjęcie ;)

* od siebie w wydrążone jabłka włożyłam po łyżce gęstego dżemu malinowego i kilka rodzynek.
* do jabłecznika najlepiej użyć szarej renety
* do ciasta nie dodajemy jajek

 

DSCF4941.JPG

 

3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jabłek (szara reneta)
rodzynki gęsty, dżem malinowy

 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić.Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę (25x36cm) papierem do pieczenia. Jedną połowę rozwałkować i przełożyć do blachy.Piekarnik rozgrzać do 160 z termoobiegiem. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek, włożyć po łyżce dżemu i kilka rodzynek. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią.Drugą połowę ciasta rozwałkować na nieco większy prostokąt niż wymiar blachy , delikatnie przełożyć i przykryć nim jabłka.Piec 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem, bądź polukrować lukrem

 

źródło: "Brulion spadochroniarza"

 

Obrazek2cb (500x375).jpg

 

DSCF4962.JPG

 

 

 

 

20 komentarzy:

  1. Ach,wygląda wspaniale! Bardzo ładny i z pewnością baaardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czaję się na to ciacho .Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. bez jajek czy przeoczenie????????? chciałabym upiec bo ser i jabłka to swietne połączenie . Ja robie siasto ołkruche tez do takiej formy i do piekarnika by sie zezłociło gdy podstygnie troszke wykladam upróżone jabłka i na to mase serowa tak 0,5 kg i 4 jajek wkladam do piekarnika z nastawieniem by piekło od góry mocniej i 40 minut taki serniko jablecznik

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny świetny pomysł i efektownny efekt :) Robiłam szarlotkę z serem, ale zupełnie inną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jak nie mam serków to dodaję nie pełną szkl śmietany i jabłka posypuję cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne ciasto. Na pewno musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie! Z chęcią bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. :-) ale ono super wygląda, ja chcę kawałek, choć jeden:-) poproszę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, oj.
    Chyba to faworyt na najbliższe ciasto z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten jabłecznik króluje na wielu blogach, bo jest naprawdę niesamowicie smaczny! Ja do niego bardzo często wracam :) Cieszę się, że i Tobie posmakował!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też widziałam gdzieś ten jabłecznik i mam w planie go zrobić. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcie super co ty chcesz wymieniać :-) Ciasto bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mogłam się zdecydować, na to ciasto,przepis znalazłam w jakiejś książce w supermarkecie i zrobiłam zdjęcia komórką. Teraz patrząc na Twoje żałuję. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi być obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem pewna, że i ja zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie! do zrobienia jak tylko wrócę do Polski i kupię szare renety!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto pyszne - szybkie i bezproblemowe w pieczeniu - dzisiaj je znowu upiekę tylko podwójną porcję - tak szybko zostało ostatnio zjedzone

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam. Jest po prostu pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń