...tort Praga który pochodzi z Rosji a dokładniej z Moskwy jest recepturą czeskiego cukiernika i jednym z lepszych które dotychczas piekłam. Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, i rewelacyjny krem ze skondensowanym mlekiem oblany czekoladą pychotka!
Przepis na nasączenie podam na oko bo tak też zazwyczaj robię w sumie ma być pół szklanki, a mieszam ze sobą: wodę, wódkę, cukier i sok brzoskwiniowy.
I znów jest sporo pytań o proszek do pieczenia; więc odpowiadam tutaj: proszku do pieczenia nie ma w przepisie; jak się ktoś upiera może dodać ale nie jest on potrzebny!
ciasto:
6 jajek
150 g cukru
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g roztopionego i przestudzonego masła
krem:
2 żółtka
3 łyżki wody
240 g mleka skondensowanego słodzonego
kostka masła (200g)
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
polewa czekoladowa:
70 g ciemnej czekolady
70 g masła
dżem morelowy/brzoskwiniowy
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na jasną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. W tym momencie odkładamy mikser i dalej mieszamy już wszystko ręcznie. Delikatnie łączymy masę z żółtek z białkami. Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao lekko mieszając. Na końcu wlewamy masło i delikatnie mieszamy. Wykładamy papierem dno tortownicy o średnicy 22cm, boków niczym nie smarujemy. Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w 180st C przez około 25-30 minut.
Żółtka na krem mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym; podgrzewamy w kąpieli wodnej aż zgęstnieje; studzimy. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat lekko nasączamy. Przekładamy kremem, a boki i wierz tortu smarujemy dżemem morelowym bądź brzoskwiniowym.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy boki oraz wierzch ciasta
A czym najlepiej nasączyć boszkopt?
OdpowiedzUsuńJuż doczytałam:)
Kurcze ten przepis wcale nie jest jakiś bardzo skomplikowany, a prezentuje się obłędnie... jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjnie wygląda, rozważę jego upieczenie!
OdpowiedzUsuńKobieto, gdzie Ty masz serce? Żeby katować drugiego człowieka takim smakowitym tortem na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńIza:) przede wszystkim bardzo fajne fotki, a sam tort rewelacja, aż ślinka cieknie:))
OdpowiedzUsuńIza to drugie zdjęcie jest absolutnie bezbłędne
OdpowiedzUsuńJak bede mial tylko okazje to zrobie ten tort, jak na razie ciasto czekoladowe robie bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! Czasami ta odleglosc mnie kompletnie dobija!!!!! :) A tu jeszcze rano, glodno i trafiam na takie slicznosci!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko !
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo imponująco i na pewno jest przepyszny ! :)
OdpowiedzUsuńJa przed obiadem,a tu takie pyszności widzę ;)
OdpowiedzUsuńPiękna fotka na tym czarnym tle - super wyszło ! :)
BOSKI! ;-) Chcę chociaż kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńupiekłam,a talentem nie jestem, wyszedł boski, dzięki tobie mojej rodzinie opdała szczęka.., no mnie w sumie też;) jeszcze go zrobie ale z pomarańczowym dżemem;) buziak;)
OdpowiedzUsuńAnuśka...ciesze się ze smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fantastyczny!!
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wiem co się dzieje, dodaję u Ciebie komentarze a potem ich nie ma... Albo ja ich nie widzę?
OdpowiedzUsuńCudowny tort!
Fajny przepis, niezbyt trudny ... a jednak popełniłam gafę. czy jak doda się więcej margaryny do ciasta to ciasto się uda?
OdpowiedzUsuńI jeszcze pytanie czy cukier waniliowy do masy dodać razem z kakao czy wcześniej?
Lusiaa...nie ma znaczenia kiedy dodamy cukier waniliowy ;) jeśli chodzi o margarynę w cieście to zależny ile więcej jeśli dużo więcej może nie być tak puszyste jak biszkopt
OdpowiedzUsuńjakie dodajecie mleko skondensowane słodzone?
OdpowiedzUsuńPawulon...tak slodzone
OdpowiedzUsuńUwielbiam torty czekoladowe, tylko potem się jest trudno w cokolwiek zmieścić ;-)
OdpowiedzUsuń