...świetny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie. Zrobiłam go więcej i potem jedliśmy na ciepło maczając w nim chleb barbari
4 nogi kurczaka bez skóry
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 czerwone papryki pocięte w paski
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (oregano, tymianek, estragon)
1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
Sól, pieprz
Umytego kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron; wyjmujemy i odstawiamy na bok.
Na oliwie po smażeniu kurczaka dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i zioła. Gotujemy kolejne 5 minut.
Wkładamy kurczaka, obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomarańczy. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut aż mięso będzie miękkie...
Ciekawe połączenie:-) Z pomarańczami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a takie pytanie mozna jesc tą pomarańcze ze skórką chodzi mi o to czy ona na tyle przejdzie tymi wszystkimi smakami że będzie zjadliwa :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na standardowego kurczaka na obiad. W nowej odsłonie i niejadek się skusi :)
OdpowiedzUsuńMNiam...a miały byc u mnie dzisiaj kopytka...miały :P
OdpowiedzUsuńSkładniki podpowiadają, że obiad musi być smaczny. :)
OdpowiedzUsuńTyle nowych smaków przy tak krótkim czasie przygotowania :). Koniecznie będę musiała spróbować :).
OdpowiedzUsuńłanie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu dania, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńzrobiony i prawie zjedzony.pyyychaa!!dzieki za przepis:]
OdpowiedzUsuńWyglada kuszaco, ale czy skorka pomaranczowa nie powoduje,ze sos robi sie troszke gorzkawy?
OdpowiedzUsuńAnubis...można dac też pierś bądź inne częsci ale mnie najbardziej smakują właśnie nogi ;) bo n ie sa takie suche.
OdpowiedzUsuńBea...nie nie jest gorzkie od pomarańczy; ja zazwyczaj kupuję te z gruba skórą i wiem że one są bardzo słodkie
Tomek...jak najbardziej jest zjadliwy; ale zależy jak komu smakuje;
K84...:) cieszę się że smakował dziekuję ze komentarz
Bardzo fajny przepis - koniecznie muszę go wypróbować ;) Tylko na początek wezmę na patelnię filet z kurczaka zamiast nogi :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie. Dawno nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, chyba się skuszę na podobny!
OdpowiedzUsuńTy to wiesz Izuś co dobre ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka ciekanie od samego oglądania - w sobotę postaram się zrobić taki pyszny obiad ;)
Niesamowite danie, bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj. Przepyszne danie, ale radzę obrać pomarańcze ze skóry bo papryka wyszła gorzka. Widocznie nie trafiłam na dobre pomarańcze:/ Potrawa smakuje świetnie z polecanym chlebkiem, wygląda bardzo efektownie. Rewelacja na świąteczny obiad!
OdpowiedzUsuńto wygląda tak że mi bardzo w smak. Też sobie w święta tak dobrze zrobię. Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńJuz raz robilam, dzisiaj tez ugotuje ale bez pomarancza no może dodam kawalek skorki dla aromatu bo za pierwszym razem wyszlo gorzkie. Ostrzegam bardzo ostre - proponuję mniej papryki. Ale ostrosc mezowi mojemu odpowiada. Tez pieklam biribir. Polecam.
OdpowiedzUsuńIlość tak różnych dodatków do kurczaka zapowiada niesamowity smak :)Mnie jak większość komentujących też zainteresowały pomarańcze.
OdpowiedzUsuń