...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na "Galerii Potraw"
Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli
ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.
masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.
masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
Przepyszny serniczek Ci wyszedł. Bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńna jaka blachę jest ten przepis.
Wygląda bardzo apetycznie, więc trzeba wypróbować Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam!!! na imieniny teścia,goście zachwyceni,teściowa w szoku,wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńEwa...cieszę się że smakował ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńElwisi...jest podany wymiar ale powtórzę na dużą moja ma 25x36
Wygląd cudnie, mam wrażenie jakby czuła jego waniliowy zapach:-), ale się rozmarzyłam.
OdpowiedzUsuńLubię takie serniki, w podobny sposób robię, są odpowiednie wilgotne, serowe, znakomite!
Pozdrawiam
Co przepis u mniam-mniam to fajniejszy :) Najchetniej bym wszystko przetestowała na swoim podniebieniu :)
OdpowiedzUsuńhttp://chillijemy.blogspot.com/
Czy na górze serniczka jest część ciasta wyłożóna ? Moze ja źle widzę :) Wygląda apetycznie i mam zamiar go zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę o odpowiedż czy ten sernik to kończy się na budyiu i nic nie daje na górę boję się że przypali go na górze
OdpowiedzUsuńLidosek...tak kończy sie na budyniu, nie ma obawy że sie przypali, w oryginale bylo podane aby piec w 200st ja tez sie tego obawiałam i zmniejszylam temp do 180 i wyszedł ok lekko wierzch sie zarumienił ;)
OdpowiedzUsuńEdyta...na górze jest masa budyniowa ;)
wygląda bardzo apetycznie :)aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńCzy góra jest wyłożona ciastem czy samym budyniem
OdpowiedzUsuńMagda...masa budyniowa
OdpowiedzUsuńBudyń do masy budyniowej to ma być taki mały na pół litra mleka, czy jakaś duża paczka. Gotowac go w/g przepisu z cukrem czy bez ?
OdpowiedzUsuńJust budyń gotujemy w 375ml mleka, bez znaczenia czy dasz duzy czy mały; ja akurat miałam mały, gotujemy bez cukru. Cukier ucieramy z żółtkami ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. W sobotę chwila prawdy, zobaczę co wyjdzie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpycha często piekę taki sernik moja rodzina i oczywiście ja bardzo lubimy takie wypieki,na święta też taki upiekę:)
OdpowiedzUsuńPiekłam go w piątek...pyszotka, polecam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam sernik, jeszcze jest ciepły, nie mogłam się powstrzymać i odrąbałam pierwszy pasek. Rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńSernik już zjedzony! Pyszny :) zrobiłam go dla dzieci na szkolną zabawę-poszedł w 15 min:) super przepis
OdpowiedzUsuń