środa, 11 grudnia 2013

sernik a`la pudding drezdeński

 ...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na "Galerii Potraw"






Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli



ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.

masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.

masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.

Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.





20 komentarzy:

  1. Przepyszny serniczek Ci wyszedł. Bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    na jaka blachę jest ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, więc trzeba wypróbować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam!!! na imieniny teścia,goście zachwyceni,teściowa w szoku,wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa...cieszę się że smakował ;) Pozdrawiam

    Elwisi...jest podany wymiar ale powtórzę na dużą moja ma 25x36

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd cudnie, mam wrażenie jakby czuła jego waniliowy zapach:-), ale się rozmarzyłam.
    Lubię takie serniki, w podobny sposób robię, są odpowiednie wilgotne, serowe, znakomite!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Co przepis u mniam-mniam to fajniejszy :) Najchetniej bym wszystko przetestowała na swoim podniebieniu :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy na górze serniczka jest część ciasta wyłożóna ? Moze ja źle widzę :) Wygląda apetycznie i mam zamiar go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo proszę o odpowiedż czy ten sernik to kończy się na budyiu i nic nie daje na górę boję się że przypali go na górze

    OdpowiedzUsuń
  10. Lidosek...tak kończy sie na budyniu, nie ma obawy że sie przypali, w oryginale bylo podane aby piec w 200st ja tez sie tego obawiałam i zmniejszylam temp do 180 i wyszedł ok lekko wierzch sie zarumienił ;)

    Edyta...na górze jest masa budyniowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo apetycznie :)aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy góra jest wyłożona ciastem czy samym budyniem

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda...masa budyniowa

    OdpowiedzUsuń
  14. Budyń do masy budyniowej to ma być taki mały na pół litra mleka, czy jakaś duża paczka. Gotowac go w/g przepisu z cukrem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Just budyń gotujemy w 375ml mleka, bez znaczenia czy dasz duzy czy mały; ja akurat miałam mały, gotujemy bez cukru. Cukier ucieramy z żółtkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za odpowiedź. W sobotę chwila prawdy, zobaczę co wyjdzie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. pycha często piekę taki sernik moja rodzina i oczywiście ja bardzo lubimy takie wypieki,na święta też taki upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekłam go w piątek...pyszotka, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam sernik, jeszcze jest ciepły, nie mogłam się powstrzymać i odrąbałam pierwszy pasek. Rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik już zjedzony! Pyszny :) zrobiłam go dla dzieci na szkolną zabawę-poszedł w 15 min:) super przepis

    OdpowiedzUsuń