...moje
ulubione, wieki temu dostałam na nie przepis od koleżanki z pracy.
Oryginalnie zamiast pasty pomidorowej był ketchup; tak też dobrze
smakują. Jednak ja od jakiegoś czasu robię bez niego. Co roku ze
świątecznego zawsze znikają jako pierwsze. Polecam!!!
Jest dużo pytań o śledzie wiec odpowiadam tutaj: śledzie można dać w oleju bądź solone wcześniej wymoczone.
5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)
2 cebule
garść rodzynek
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz,
cukier
olej
papryka w proszku, chilii
śledzie kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania (ja lubię dużo) chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć część na dno naczynia, ułożyć kawałki śledzi i na to wyłożyć resztę sosu. Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej dwa dni.
Gdybym lubiła śledzie, to zrobiłabym je właśnie tak!
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz. Teraz wiem, jakie sledzie.Eva
OdpowiedzUsuńWiele przepisów wypróbowałam, ale takie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńBez rodzynek - kupuję !!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
Lubię takie śledziki bardzo. Od kilku lat je robię na święta. mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie a te wyglądają niecodziennie i bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na śledzie :)
OdpowiedzUsuńTakiego śledzika to uwielbiam ;) pychota ! mogę jeść każdego dnia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne śledziki, ja dodaję jeszcze cebulkę. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię śledzie w każdej postaci - te są bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńto kolejne ktore czekaja w kolejce. musze je zrobic.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji. Sos, zalewa, czy nie wiem jak to nazwać - pyszności. Mogłabym zjeść samą. Brakuje mi tylko zapisu ile oleju użyć. Dolewałam co jakiś czas, ale wydawało mi się, że ciągle są suche. Teraz wszystko mam już w lodówce i jeszcze teraz dolałam trochę oleju bo całość wydaje mi się być zbyt sucha. Ile oleju używasz do 1 porcji?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śledzie. Nie wiem które bardziej, czy te, czy z buraczkami
OdpowiedzUsuńMagda...ja tak daję na oko i tylko do podsmażenia cebuli potem już nie zalewam olejem (a jej daję zazwyczaj podwójną porcję bo własnie tak jak napisałaś bardzo mi smakuje ten sos i jem kanapki z nim samym bez śledzi)
OdpowiedzUsuńKarolina...no ja muszę wreszcie zrobić takie z buraczkami,bo je bardzo lubię a sama nie robiłam
Uwielbiam śledzie w towarzystwie rodzynek :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię! Wesołych świąt Iza!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na śledzie!!
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych Świąt!! :-)
Iza cudownych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńZrobiłam je, są przepyszne i naprawdę trudno jest sie powstrzymać, aby wszystkiego nie zjeść :D Tylko moje pomarańczowe wyszły, a nie czerwone:)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wspaniałych rodzinnych Swiąt Izo Kochana!