czwartek, 12 grudnia 2013

śledzie z rodzynkami..





...moje ulubione, wieki temu dostałam na nie przepis od koleżanki z pracy. Oryginalnie zamiast pasty pomidorowej był ketchup; tak też dobrze smakują. Jednak ja od jakiegoś czasu robię bez niego. Co roku ze świątecznego zawsze znikają jako pierwsze. Polecam!!!

Jest dużo pytań o śledzie wiec odpowiadam tutaj: śledzie można dać w oleju bądź solone wcześniej wymoczone.





5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)
2 cebule
garść rodzynek
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz,


cukier
olej
papryka w proszku, chilii




śledzie kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania (ja lubię dużo) chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć część na dno naczynia, ułożyć kawałki śledzi i na to wyłożyć resztę sosu.  Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej dwa dni.

20 komentarzy:

  1. Gdybym lubiła śledzie, to zrobiłabym je właśnie tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za odpowiedz. Teraz wiem, jakie sledzie.Eva

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele przepisów wypróbowałam, ale takie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez rodzynek - kupuję !!!
    Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie śledziki bardzo. Od kilku lat je robię na święta. mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię śledzie a te wyglądają niecodziennie i bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia - Poezja Smaku16 grudnia 2013 15:47

    Świetny sposób na śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pan Deserek :)17 grudnia 2013 17:19

    Takiego śledzika to uwielbiam ;) pychota ! mogę jeść każdego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne śledziki, ja dodaję jeszcze cebulkę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię śledzie w każdej postaci - te są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to kolejne ktore czekaja w kolejce. musze je zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji. Sos, zalewa, czy nie wiem jak to nazwać - pyszności. Mogłabym zjeść samą. Brakuje mi tylko zapisu ile oleju użyć. Dolewałam co jakiś czas, ale wydawało mi się, że ciągle są suche. Teraz wszystko mam już w lodówce i jeszcze teraz dolałam trochę oleju bo całość wydaje mi się być zbyt sucha. Ile oleju używasz do 1 porcji?

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie śledzie. Nie wiem które bardziej, czy te, czy z buraczkami

    OdpowiedzUsuń
  14. Magda...ja tak daję na oko i tylko do podsmażenia cebuli potem już nie zalewam olejem (a jej daję zazwyczaj podwójną porcję bo własnie tak jak napisałaś bardzo mi smakuje ten sos i jem kanapki z nim samym bez śledzi)

    Karolina...no ja muszę wreszcie zrobić takie z buraczkami,bo je bardzo lubię a sama nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam śledzie w towarzystwie rodzynek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też tak lubię! Wesołych świąt Iza!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny pomysł na śledzie!!
    Zdrowych i Wesołych Świąt!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Iza cudownych Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam je, są przepyszne i naprawdę trudno jest sie powstrzymać, aby wszystkiego nie zjeść :D Tylko moje pomarańczowe wyszły, a nie czerwone:)
    Zdrowych, wspaniałych rodzinnych Swiąt Izo Kochana!

    OdpowiedzUsuń