niedziela, 27 października 2013

szarlotka z sosem waniliowym

...tą szarlotką a raczej tartę z jabłkami bo wychodzi bardzo niska robię dość często. Wybornie smakuje jeszcze ciepła polana zimnym sosem waniliowym...




300g mąki
180g zimnego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1-1,5 kg jabłek
2 łyżeczki soku z cytryny
sos waniliowy (przepis tutaj klik klik)



zimne masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Z kuli oddziel ok 60% ciasta, mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na cienki placek.
Przenosimy na wałku do formy od tarty u mnie 24cm i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla podlewamy odrobiną wody, dosypujemy cukier do smaku i prażymy jabłka ok 10-15 min.

W formie z ciastem umieszczamy papier do pieczenia, nasypujemy np fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, i nakładamy jabłka. Na wierzch  na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy ok 30-35 minut w 170 st

20 komentarzy:

  1. ślinka cieknie, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sosem waniliowy, to jeszcze lepiej musi smakować:-) Akurat popijam kawę, taki jeden kawałek byłby idealny:-) szkoda, że oczami się nie najadam:-(

    OdpowiedzUsuń
  3. a przepis na sos, po to tu weszłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W weekend piekę... mniam... ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anna...przepis jest podlinkowany ;)

    Absurdalna...daj znac jak smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek pizzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota....Jabłka to skarb jesieni <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam takie pytanie, czy sos waniliowy nie będzie w tym wykonaniu jest bardzo słodki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow ale apetyczne ciasto, dużo jabłek i jeszcze ten sos..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola...moim zdaniem nie jest za słodki ;) ale każdy lubi co innego wiec to tylko moje zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pisałam tu komentarz kilka dni temu, a go nie ma :( Obłędna. Ten sos szczególnie

    OdpowiedzUsuń
  14. znów kusiz tą szarlotką:P

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być pyszne! :D Zapraszam też do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Iza...zrobiłam, żeby się przekonać właśnie z tym sosem i twierdzę, że to strzał w dziesiątkę :) Chyle czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna szarlotka pogratulować wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po prostu niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń