...tą szarlotką a raczej tartę z jabłkami bo wychodzi bardzo niska robię dość często. Wybornie smakuje jeszcze ciepła polana zimnym sosem waniliowym...
300g mąki
180g zimnego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1-1,5 kg jabłek
2 łyżeczki soku z cytryny
sos waniliowy (przepis tutaj klik klik)
zimne masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Z kuli oddziel ok 60% ciasta, mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na cienki placek.
Przenosimy na wałku do formy od tarty u mnie 24cm i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla podlewamy odrobiną wody, dosypujemy cukier do smaku i prażymy jabłka ok 10-15 min.
W formie z ciastem umieszczamy papier do pieczenia, nasypujemy np fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, i nakładamy jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy ok 30-35 minut w 170 st
ślinka cieknie, pychotka
OdpowiedzUsuńJak sosem waniliowy, to jeszcze lepiej musi smakować:-) Akurat popijam kawę, taki jeden kawałek byłby idealny:-) szkoda, że oczami się nie najadam:-(
OdpowiedzUsuńa przepis na sos, po to tu weszłam.
OdpowiedzUsuńW weekend piekę... mniam... ale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAnna...przepis jest podlinkowany ;)
OdpowiedzUsuńAbsurdalna...daj znac jak smakowała ;)
Szarlotka to jest to! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek pizzy :-)
OdpowiedzUsuńPychota....Jabłka to skarb jesieni <3
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie, czy sos waniliowy nie będzie w tym wykonaniu jest bardzo słodki?
OdpowiedzUsuńWow ale apetyczne ciasto, dużo jabłek i jeszcze ten sos..
OdpowiedzUsuńrewelacja! :)
OdpowiedzUsuńOla...moim zdaniem nie jest za słodki ;) ale każdy lubi co innego wiec to tylko moje zdanie ;)
OdpowiedzUsuńPisałam tu komentarz kilka dni temu, a go nie ma :( Obłędna. Ten sos szczególnie
OdpowiedzUsuńPoprostu boska
OdpowiedzUsuńznów kusiz tą szarlotką:P
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! :D Zapraszam też do mnie :)
OdpowiedzUsuńIza...zrobiłam, żeby się przekonać właśnie z tym sosem i twierdzę, że to strzał w dziesiątkę :) Chyle czoła :)
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka pogratulować wypieku :)
OdpowiedzUsuńPo prostu niebo w gębie
OdpowiedzUsuń