niedziela, 20 października 2013

szwedzki chrupki torcik migdałowy...


...przeglądając ulubione zakładki i wpadł mi w oko ten torcik. Migdałowe bezowe blaty przełożone pysznym kremem no i te chrupiące cukierki. Torcik jest bardzo słodki więc do masy można spokojnie dać mniej cukru. Migdały kupiłam w całości, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i zmieliłam w blenderze. Chciałam mieć jasne a kupne zmielone były z brązowymi drobinkami skórek...




blaty bezowe:
100g zmielonych migdałów
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 białka jaj

masa:
4 żółtka jaj
100g cukru
200 ml śmietany kremówki
150g masła
4 pojedyncze batoniki DAIM (w Ikeach) lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL bądź innych mlecznych karmelków



białka ubijamy z cukrem na sztywno, wrzucamy migdały, mąkę i delikatnie już łyżką mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 koła o średnicy 20-22cm nakładamy ubite białka. Pieczemy spody przez ok 15-20 min w 180C; studzimy

W garnku dokładnie mieszamy śmietanę z żółtkami i cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i ostrożnie gotujemy, aż masa zgęstnieje (trzeba pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięła!). Kiedy już będzie gęsta, zestawiamy z ognia i studzimy.

Kruszymy wałkiem batoniki daim, lub cukierki. Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki". Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Utarty krem wstawiamy na kilka chwil do lodówki.

Smarujemy każdy blat kremem, posypujemy drobinkami karmelkowymi. Składamy torcik a wierzch polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na godzinkę do lodówki...



źródło:"Eksplozja smaku"

20 komentarzy:

  1. I jak to przypadek potrafi sprawić, że zamiast muffinek (z całym szacunkiem do nich) powstaje coś tak apetycznego jak Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo dostojnie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:) pewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku23 października 2013 02:47

    Oj zjadłabym takiego torciku, zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, a najbardziej podoba mi się to że wykorzystane zostają i białka i żółtka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze to musi być pyszne!! Jest moje:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie, ładnie to tak kusić z samego rana :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili na www.zainspirowanaaa.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wygląda! Myslę, że migdały mozna zastąpić orzechami włoskimi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda to ciasto. Gratuluję przekroczenia 4 tys fanów na FB :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda! Poczęstowałabym się teraz kawałeczkiem do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda to ciasto! Muszę koniecznie je kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, kusisz, oj kusisz

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smacznie i elegancko :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda mega smacznie i jeszcze ten dodatek kruszonych cukierków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Torcik wygląda genialnie i bardzo słodko ;)

    OdpowiedzUsuń