...przeglądając ulubione zakładki i wpadł mi w oko ten torcik. Migdałowe bezowe blaty przełożone pysznym kremem no i te chrupiące cukierki. Torcik jest bardzo słodki więc do masy można spokojnie dać mniej cukru. Migdały kupiłam w całości, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i zmieliłam w blenderze. Chciałam mieć jasne a kupne zmielone były z brązowymi drobinkami skórek...
blaty bezowe:
100g zmielonych migdałów
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 białka jaj
masa:
4 żółtka jaj
100g cukru
200 ml śmietany kremówki
150g masła
4 pojedyncze batoniki DAIM (w Ikeach) lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL bądź innych mlecznych karmelków
białka ubijamy z cukrem na sztywno, wrzucamy migdały, mąkę i delikatnie już łyżką mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 koła o średnicy 20-22cm nakładamy ubite białka. Pieczemy spody przez ok 15-20 min w 180C; studzimy
W garnku dokładnie mieszamy śmietanę z żółtkami i cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i ostrożnie gotujemy, aż masa zgęstnieje (trzeba pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięła!). Kiedy już będzie gęsta, zestawiamy z ognia i studzimy.
Kruszymy wałkiem batoniki daim, lub cukierki. Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki". Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Utarty krem wstawiamy na kilka chwil do lodówki.
Smarujemy każdy blat kremem, posypujemy drobinkami karmelkowymi. Składamy torcik a wierzch polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na godzinkę do lodówki...
źródło:"Eksplozja smaku"
I jak to przypadek potrafi sprawić, że zamiast muffinek (z całym szacunkiem do nich) powstaje coś tak apetycznego jak Twój tort :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dostojnie i pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takiego torciku, zjadłabym...
OdpowiedzUsuńekstra ciacho!
OdpowiedzUsuńSuper, a najbardziej podoba mi się to że wykorzystane zostają i białka i żółtka. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO kurcze to musi być pyszne!! Jest moje:-)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, ładnie to tak kusić z samego rana :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili na www.zainspirowanaaa.blog.interia.pl
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda! Myslę, że migdały mozna zastąpić orzechami włoskimi!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda to ciasto. Gratuluję przekroczenia 4 tys fanów na FB :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Poczęstowałabym się teraz kawałeczkiem do herbatki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto! Muszę koniecznie je kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńKUSZĄCE I PIĘKNE
OdpowiedzUsuńAle pyszności, kusisz, oj kusisz
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i elegancko :-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie i jeszcze ten dodatek kruszonych cukierków :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda genialnie i bardzo słodko ;)
OdpowiedzUsuńMigdałowa bomba :)
OdpowiedzUsuń