350 ml mleka
50 ml śmietany 30 lub 36%
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
laska wanilii
W wysokim garnku miksujemy wszystkie składniki. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając uważając aby nie zrobiły się grudki i żeby nie przypalić...
Sos jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wanilie i ten sos wydaje się być na prawdę coekawą propozycją. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) cudne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńdla mnie-wielbicielki wanilii super przepis-dzięki:)pozdrowionka
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny, laskę wanilii mam, śmietany tylko brakuje, ale to nie problem. Powiedz mi tylko do czego najczęściej używasz takiego sosu? Ciekawa jestem bardzo...
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, lubię wszystko co waniliowe :)
Basiu...Śmietana nie jest konieczna można dać 400ml mleka. A sosem polewam owoce, lody, czy inne desery. Super tez smakuje ciepła szarlotka polana zimnym sosem pyszności po prostu. Polecam
OdpowiedzUsuńRenatko, Łucja...dziekuję ;)
Joasia...polecam ja też lubię bardzo tą przyprawę
Pati...Od-kuchni...dziękuję ;)
Ewa Capri...to taj jak i ja ;)
Uwielbiam sos waniliowy, robię go podobnie :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z takim waniliowym sosem :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia zawsze taki robi, ale nigdy nie chciała mi dać przepisu. Teraz już mam, dziękuję :)
No przepis super.. Muszę jeszcze go wypróbować u siebie..
OdpowiedzUsuńOj! musi być przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńCOŚ PYSZNEGO !
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, dotychczas nie trafiłam na sos waniliowy,który mogłabym polecić. Może Twój tym będzie :):):)
OdpowiedzUsuńile sosik może stać? Tak, żeby się nie zepsuł ...
OdpowiedzUsuńDo budyniu waniliowego dodałem dwa żółtka i trochę śmietanki wyszło to samo, przepyszne.
OdpowiedzUsuńPtysiu...myślę że 2-3 dni spokojnie ale czy tyle wytrzyma?? ;) ja co otwierałam lodówkę to łyżeczkę sobie jadłam
OdpowiedzUsuńmogę dodać zwykły cukier waniliowy zamiast laski wanilii?? jeśli tak to ile??
OdpowiedzUsuńMM...oczywiście że można tylko wtedy będzie mniej waniliowy ;)) A cukru po prostu daj do smaku. Hmm ja bym dała zamiast cukru aromat waniliowy ;)
OdpowiedzUsuńHej, mam takie może głupie pytanie, ale nigdy nie używałam laski wanilii do niczego. W przepisie piszesz "wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka" - do mleka dodajesz same ziarenka czy resztę wanilii też?
OdpowiedzUsuńAngel...tak do mleka dodajemy same ziarenka. Ja pozostałości zazwyczaj zalewam wódką w malej buteleczce i mam aromat waniliowy do ciast ;) Można też do słoiczka wsypać cukier wrzucić pozostałe gałązki, wstrząsnąć, odstawić i mamy domowy cukier waniliowy
OdpowiedzUsuńWczoraj wieczorem zrobiłam sos. Wyszedł pyszny i gęsty (taki właśnie chciałam). Dziś rano zastałam waniliową zupę :/
OdpowiedzUsuńCzy coś zrobiłam źle? Czy da się jakoś naprawić konsystencję sosu?