wtorek, 15 października 2013

sos waniliowy...vaniljsås

...ten sos robiłam już kilkakrotnie pyszny! można wyjadać go samego łyżką. Z podanych proporcji sos nie ma bardzo gęstej konsystencji więc jeśli taki chcemy uzyskać trzeba zwiększyć ilość mąki, bądź dodać kolejne żółtko. Przepis na ten sos podpatrzyłam na blogu  "Skarbnica smaków"  podaję z moimi małymi zmianami.





350 ml mleka
50 ml śmietany 30 lub 36%
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
laska wanilii

W wysokim garnku miksujemy wszystkie składniki. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając uważając aby nie zrobiły się grudki i żeby nie przypalić...

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam wanilie i ten sos wydaje się być na prawdę coekawą propozycją. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) cudne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie-wielbicielki wanilii super przepis-dzięki:)pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo fajny, laskę wanilii mam, śmietany tylko brakuje, ale to nie problem. Powiedz mi tylko do czego najczęściej używasz takiego sosu? Ciekawa jestem bardzo...
    Podoba mi się, lubię wszystko co waniliowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu...Śmietana nie jest konieczna można dać 400ml mleka. A sosem polewam owoce, lody, czy inne desery. Super tez smakuje ciepła szarlotka polana zimnym sosem pyszności po prostu. Polecam

    Renatko, Łucja...dziekuję ;)

    Joasia...polecam ja też lubię bardzo tą przyprawę

    Pati...Od-kuchni...dziękuję ;)

    Ewa Capri...to taj jak i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia - Poezja Smaku18 października 2013 01:59

    Uwielbiam sos waniliowy, robię go podobnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z takim waniliowym sosem :)
    Moja ciocia zawsze taki robi, ale nigdy nie chciała mi dać przepisu. Teraz już mam, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No przepis super.. Muszę jeszcze go wypróbować u siebie..

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj! musi być przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować, dotychczas nie trafiłam na sos waniliowy,który mogłabym polecić. Może Twój tym będzie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile sosik może stać? Tak, żeby się nie zepsuł ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Do budyniu waniliowego dodałem dwa żółtka i trochę śmietanki wyszło to samo, przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ptysiu...myślę że 2-3 dni spokojnie ale czy tyle wytrzyma?? ;) ja co otwierałam lodówkę to łyżeczkę sobie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. mogę dodać zwykły cukier waniliowy zamiast laski wanilii?? jeśli tak to ile??

    OdpowiedzUsuń
  15. MM...oczywiście że można tylko wtedy będzie mniej waniliowy ;)) A cukru po prostu daj do smaku. Hmm ja bym dała zamiast cukru aromat waniliowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej, mam takie może głupie pytanie, ale nigdy nie używałam laski wanilii do niczego. W przepisie piszesz "wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka" - do mleka dodajesz same ziarenka czy resztę wanilii też?

    OdpowiedzUsuń
  17. Angel...tak do mleka dodajemy same ziarenka. Ja pozostałości zazwyczaj zalewam wódką w malej buteleczce i mam aromat waniliowy do ciast ;) Można też do słoiczka wsypać cukier wrzucić pozostałe gałązki, wstrząsnąć, odstawić i mamy domowy cukier waniliowy

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj wieczorem zrobiłam sos. Wyszedł pyszny i gęsty (taki właśnie chciałam). Dziś rano zastałam waniliową zupę :/
    Czy coś zrobiłam źle? Czy da się jakoś naprawić konsystencję sosu?

    OdpowiedzUsuń