wtorek, 3 grudnia 2013

tort Praga

DSCF4324 (2) (540x720) 
...tort Praga który pochodzi z Rosji a dokładniej z Moskwy jest recepturą czeskiego cukiernika i jednym z lepszych które dotychczas piekłam. Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, i rewelacyjny krem ze skondensowanym mlekiem oblany czekoladą pychotka!

Przepis na nasączenie podam na oko bo tak też zazwyczaj robię w sumie ma być pół szklanki, a mieszam ze sobą: wodę, wódkę, cukier i sok brzoskwiniowy.

I znów jest sporo pytań o proszek do pieczenia; więc odpowiadam tutaj: proszku do pieczenia nie ma w przepisie; jak się ktoś upiera może dodać ale nie jest on potrzebny!





ciasto:

6 jajek
150 g cukru
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g roztopionego i przestudzonego masła

krem:

2 żółtka
3 łyżki wody
240 g mleka skondensowanego słodzonego
kostka masła (200g)
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego

polewa czekoladowa:

70 g ciemnej czekolady
70 g masła

dżem morelowy/brzoskwiniowy



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na jasną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. W tym momencie odkładamy mikser i dalej mieszamy już wszystko ręcznie. Delikatnie łączymy masę z żółtek z białkami. Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao lekko mieszając. Na końcu wlewamy masło i delikatnie mieszamy. Wykładamy papierem dno tortownicy o średnicy 22cm, boków niczym nie smarujemy. Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w 180st C przez około 25-30 minut.

Żółtka na krem mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym; podgrzewamy w kąpieli wodnej aż zgęstnieje; studzimy. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat lekko nasączamy. Przekładamy kremem, a boki i wierz tortu smarujemy dżemem morelowym bądź brzoskwiniowym.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy boki oraz wierzch ciasta

DSCF4351 (2) (650x488)













21 komentarzy:

  1. A czym najlepiej nasączyć boszkopt?

    Już doczytałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. basinepichcenie6 grudnia 2013 22:00

    Kurcze ten przepis wcale nie jest jakiś bardzo skomplikowany, a prezentuje się obłędnie... jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo atrakcyjnie wygląda, rozważę jego upieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kobieto, gdzie Ty masz serce? Żeby katować drugiego człowieka takim smakowitym tortem na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza:) przede wszystkim bardzo fajne fotki, a sam tort rewelacja, aż ślinka cieknie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza to drugie zdjęcie jest absolutnie bezbłędne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bede mial tylko okazje to zrobie ten tort, jak na razie ciasto czekoladowe robie bardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! Czasami ta odleglosc mnie kompletnie dobija!!!!! :) A tu jeszcze rano, glodno i trafiam na takie slicznosci!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko !

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo imponująco i na pewno jest przepyszny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pan Deserek :)11 grudnia 2013 16:30

    Ja przed obiadem,a tu takie pyszności widzę ;)
    Piękna fotka na tym czarnym tle - super wyszło ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. BOSKI! ;-) Chcę chociaż kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. upiekłam,a talentem nie jestem, wyszedł boski, dzięki tobie mojej rodzinie opdała szczęka.., no mnie w sumie też;) jeszcze go zrobie ale z pomarańczowym dżemem;) buziak;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anuśka...ciesze się ze smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Absolutnie fantastyczny!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurcze, nie wiem co się dzieje, dodaję u Ciebie komentarze a potem ich nie ma... Albo ja ich nie widzę?
    Cudowny tort!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, niezbyt trudny ... a jednak popełniłam gafę. czy jak doda się więcej margaryny do ciasta to ciasto się uda?
    I jeszcze pytanie czy cukier waniliowy do masy dodać razem z kakao czy wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  18. Lusiaa...nie ma znaczenia kiedy dodamy cukier waniliowy ;) jeśli chodzi o margarynę w cieście to zależny ile więcej jeśli dużo więcej może nie być tak puszyste jak biszkopt

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie dodajecie mleko skondensowane słodzone?

    OdpowiedzUsuń
  20. Pawulon...tak slodzone

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam torty czekoladowe, tylko potem się jest trudno w cokolwiek zmieścić ;-)

    OdpowiedzUsuń