czwartek, 13 lutego 2014

ucierane ciasto z sercem

...choć walentynek nie obchodzę to w tym roku upiekłam ciasto z sercem.Korzystałam z bardzo prostego przepisu na "Zwykłe, błyskawiczne ciasto" które także polecam. Do czekoladowego ciasta dodałam jeszcze trochę śmietany bo było bardzo gęste.

DSCF6178.JPG



3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna 250g
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
czerwony barwnik spożywczy



Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać  wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Na koniec dodać ostudzoną, roztopioną margarynę.
1/3 ciasta odlać do osobnego garnka i dodać barwnik spożywczy. Do pozostałej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i kakao i śmietanę.  Czerwone ciasto wylać do keksówki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 170st.
Kiedy ciasto nieco przestygnie, pokroić na jak najgrubsze kawałki i wyciąć foremką serduszka.
I znów do wysmarowanej i wysypanej manną lub bułką tarta keksówki wylać na dno trochę ciasta kakaowego; ułożyć serduszka i delikatnie wlać pozostałą cześć ciasta. Piec ok 40 minut w 160st. Przestudzone polać polewą czekoladową...

DSCF6181.JPG

19 komentarzy:

  1. Ooo..u mnie dziś podobna propozycja ;) Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia - Poezja Smaku14 lutego 2014 01:20

    Wygląda bardzo romantycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mojekuchennerewelacje14 lutego 2014 10:46

    pomysł super,
    ja polecam ciasteczka orzechowe serca, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/ciasteczka-orzechowe-serca.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twoje ciacho, trochę przy nim operacji, ale efekt ciekawy:-)
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili do mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne Ci wyszło to ciasto! Wygląda naprawdę niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne to ciasto jest. Muszę kiedyś je zrobić. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to serce w środku wyszło Ci na prawdę super :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne! urzekło mnie to ciasto:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na przepyszne ciacho! A to serduszko jest urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne serca!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wydaje mi się ,że komentowałam ,i nic
    Zjawisko !

    OdpowiedzUsuń
  13. To naprawdę dobre ciasto z sercem!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj widać, że z sercem podeszłaś do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo romantyczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialne!!!!!!!!!!!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń
  17. powiedz mi ... serducha wycinasz z kawałków ciasta tego czerwonego i jak je pozniej ukladasz na "surowym"ciescie ? troche to dla mnie nie jasne a chce zrobic... one aby ak to wygladalo musza stac a sie nie da i czy to sie nie spali ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Agix...tak serca wycinam z czerwonego ciasta(i najlepiej wyciąć takie grube jak tylko się da wtedy latwiej jest układać) Jak już mamy serca wlewamy tak trochę mniej niż połowę ciemnego ciasta do formy; potem ukladamy serca i delikatnie wlewamy pozostałe ciasto no i dalej pieczemy

    OdpowiedzUsuń