...choć walentynek nie obchodzę to w tym roku upiekłam ciasto z sercem.Korzystałam z bardzo prostego przepisu na "Zwykłe, błyskawiczne ciasto" które także polecam. Do czekoladowego ciasta dodałam jeszcze trochę śmietany bo było bardzo gęste...
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna 250g
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
czerwony barwnik spożywczy
Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Na koniec dodać ostudzoną, roztopioną margarynę.
1/3 ciasta odlać do osobnego garnka i dodać barwnik spożywczy. Do pozostałej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i kakao i śmietanę. Czerwone ciasto wylać do keksówki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 170st.
Kiedy ciasto nieco przestygnie, pokroić na jak najgrubsze kawałki i wyciąć foremką serduszka.
I znów do wysmarowanej i wysypanej manną lub bułką tarta keksówki wylać na dno trochę ciasta kakaowego; ułożyć serduszka i delikatnie wlać pozostałą cześć ciasta. Piec ok 40 minut w 160st. Przestudzone polać polewą czekoladową...
Ooo..u mnie dziś podobna propozycja ;) Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo romantycznie!
OdpowiedzUsuńpomysł super,
OdpowiedzUsuńja polecam ciasteczka orzechowe serca, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/ciasteczka-orzechowe-serca.html
Podoba mi się Twoje ciacho, trochę przy nim operacji, ale efekt ciekawy:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili do mnie:-)
Przepiękne! <3
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne Ci wyszło to ciasto! Wygląda naprawdę niesamowicie.
OdpowiedzUsuńŚliczne to ciasto jest. Muszę kiedyś je zrobić. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
to serce w środku wyszło Ci na prawdę super :-)
OdpowiedzUsuńśliczne! urzekło mnie to ciasto:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przepyszne ciacho! A to serduszko jest urocze :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne serca!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ,że komentowałam ,i nic
OdpowiedzUsuńZjawisko !
To naprawdę dobre ciasto z sercem!!!
OdpowiedzUsuńOj widać, że z sercem podeszłaś do tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo romantyczne ;-)
OdpowiedzUsuńgenialne!!!!!!!!!!!!!!!!1
OdpowiedzUsuńpowiedz mi ... serducha wycinasz z kawałków ciasta tego czerwonego i jak je pozniej ukladasz na "surowym"ciescie ? troche to dla mnie nie jasne a chce zrobic... one aby ak to wygladalo musza stac a sie nie da i czy to sie nie spali ?
OdpowiedzUsuńAgix...tak serca wycinam z czerwonego ciasta(i najlepiej wyciąć takie grube jak tylko się da wtedy latwiej jest układać) Jak już mamy serca wlewamy tak trochę mniej niż połowę ciemnego ciasta do formy; potem ukladamy serca i delikatnie wlewamy pozostałe ciasto no i dalej pieczemy
OdpowiedzUsuń