wtorek, 29 kwietnia 2014

cebularze

...bardzo smaczne i proste do zrobienia. Przepisów jest mnóstwo i wszystkie podobne tylko minimalnie różniły się od siebie. Ja zrobiłam z przepisu onlyou z "GP" polecam są przepyszne. Z podanych składników wychodzi ok 10 cebularzy

DSCF8066.JPG



2 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
4 cebule
1/3 kostki masła
mak
sól, pieprz



Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wlewamy lekko podgrzane mleko i wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajo, olej, łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki; układamy ba blasze wyłożonej papierem i zostawiamy jeszcze kilka chwil ok 15 min  w cieple do wyrośnięcia. Następnie kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku 160-170°C do zrumienienia ok. 20-30 min...

cebul.jpg

17 komentarzy:

  1. Kuszą mnie od dawna a nie robiłam jeszcze, może na długi weekend zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kamila.pychaciasta29 kwietnia 2014 22:37

    Nigdy nie jadłam, ale planuję od dawna. Chyba nie mam wyjścia, muszę skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie udane , jakie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. moje regionalne - lubelskie ;) mmm lubię bardzo

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze zrobić takie bułki, bo mi narobiłaś nimi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. czarodziejka smaków1 maja 2014 10:00

    wiesz co, różne już widziałam ale te Twoje... aż chce się posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam w zeszłym roku i moja rodzinka je pokochała! Wspaniałe Ci wyszły! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalia - Poezja Smaku2 maja 2014 03:08

    Super, idealne na majówkę do koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Potwierdzam. Też je lubię :-) Wyszły Ci doskonałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. kamila.pychaciasta3 maja 2014 14:45

    Dziś przepis pójdzie w ruch:) Zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię cebulę i cebularze - Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione, z mojej ukochanej Lubelszczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam cebularze .Skorzystam z przepisu .

    OdpowiedzUsuń
  15. zobaczyłam ten przepis wczoraj i zrobiłam je. są pyyyszne!! wspaniałe. ja dodałam potartego sera i mniaaaam..!

    OdpowiedzUsuń
  16. Też robiłam:)I fakt są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam! Takie domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń